24.9.2023 9:21
Breaking News

ZAVRŠENA SEDMA ŠKOLA JEZIKA I KULTURE “CRNA GORA MOJA POSTOJBINA”

Desetodnevna, sedma tradicionalna škola za djecu iseljenika sa prostora Crne Gore (od 7. do 15.godina), pod nazivom “Crna Gora – moja postojbina”, koja se održavala na Ivanovim koritima u organizaciji Centra za iseljenike i Zavoda za školstvo, okončana je juče. Tokom trajanja škole, djeca su imala priliku da uživaju u raznim zanimljivim sadržajima koje su kreirali animatori, predavanjima koja su iz nekoliko predmeta (muzika, likovno, jezik, istorija i geografija) držali profesori, ali i da obiđu atraktivna mjesta u okruženju: mauzolej na Jezerskom vrhu, vidikovac kod sela Dolovi, vidikovac iznad Tivatskog i Kotorskog zaliva, Nacionalni park “Lovćen”, brdo Trstenik, avanturistički park, kao i muzeje na Cetinju.

Svake večeri organizovao se dvočasovni provod u diskoteci, a Školu je posjetilo i nekoliko istaknutih gostiju: Duško Simonović (predsjednik COK-a), Filip Radović (talentovani stonoteniser iz SK “Lovćen”), Nikola Peković (proslavljeni košarkaš). Organizatori su na kraju djeci poklonili kalendare i replike starog novca, a oni koji su pohađali školu prvi put dobili su komplet udžbenika “Crna Gora – moja postojbina”. Šezdesetoro djece iz petnaest svjetskih zemalja (iz Turske školu pohađalo 15 djece) nesumnjivo su sa sobom ponijeli pregršt lijepih utisaka, o čemu posebno svjedoče suze prilikom jučerašnjeg rastanka, odnosno gotovo jednoglasna ocjena da se slični susreti moraju ponovo organizovati. Svakako najjači utisak ostavio je prizor jezički i prostorno udaljenih, ali igrom i interesovanjima posve bliskih mališana koji vode porijeklo iz zemlje Crne Gore.

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.