23.4.2024 10:28
Breaking News

Predstavljen Novi ekonomski program Turske za naredne tri godine

Dok pišemo novi ekonomski program, istovremeno imamo cilj i ispisati jednu novu uspješnu priču. Zbog toga smo ovaj program nazvali Novim ekonomskim programom”, rekao je Albayrak.

Ministar trezora i finansija Turske Berat Albayrak predstavio je danas u Istanbulu Novi ekonomski program te zemlje koji će obuhvatiti period od tri godine. Jedan od ciljeva programa je projekcija ekonomskog rasta Turske do 2021. godinu iznad pet posto, kao i da stopa inflacije od ove do 2021. godine zabilježi pad sa 20,8 na šest posto.

Albayrak je konstatovao kako se Novi ekonomski program temelji na tri glavna stuba, a to su balansiranje, disciplina i promjene. Prema njegovim riječima, ovaj program obuhvata period od tri godine, do 2021. godine.

“Dok pišemo novi ekonomski program, istovremeno imamo cilj i ispisati jednu novu uspješnu priču. Zbog toga smo ovaj program nazvali Novim ekonomskim programom”, rekao je Albayrak, te dodao:

“Formirali smo Ured za promjenu i transformaciju javnih financija. Ovaj tim će biti zadužen za mjere štednje i povećanje prihoda u vrijednosti od 76 milijadi turskh lira”, rekao je Albayrak.

Albayrak je dodao će vrlo brzo biti započet studij procjene financijske strukture kako bi se odredila trenutna financijska struktura i kvalitet imovine banaka.

“Prema rezultatima ovog studija, po potrebi će doći do jačanja financijskih stuktura bankarskog sektora čime će se realnom sektoru omogućiti pristup kreditima po pristupačnijim troškovima i restrukturiranju postojećih kredita. Uvest ćemo jedan sveobuhvatni politički set koji se temelji na primjerima u svijetu ali i ranijim iskustvima naše zemlje”, istakao je Albayrak.

Kada su u pitanju ciljevi ekonomskog rasta prema Novom ekonomskom programu, Albayrak je istakao kako je određena projekcija ekonomskog rasta Turske za 2018. godinu od 3,8 posto, 2019. 2,3 posto, 2020. 3,5 posto, te za 2021. godinu iznad pet posto.

Stopa inflacije u Turskoj od ove do 2021. godine zabilježiće pad sa 20,8 na šest posto, poručio je Albayrak.

TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.