29.5.2024 20:58
Breaking News

TIKA finansirala opremanje vrtića u Staroj Varoši

U podgoričkom naselju Stara Varoš danas je otvoren novi vrtić u sklopu predškolske ustanove “Đina Vrbica”, za koji su novac obezbijedili Ministarstvo prosvjete i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Novi vrtić, omogućiće da se rasterete kapaciteti u ostalim predškolskim jedinicama u glavnom gradu Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanosti povodom otvaranja nove predškolske jedinice u Staroj Varoši, ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović istakao je da je crnogorska Vlada, u cilju projekta da sva djeca imaju mogućnost pohađanja predškolske nastave, stupila u kreditni aranžman koji podrazumijeva gradnju sedam novih vrtića.

“Jedan u Zagoriču je odavno u funkciji, drugi na Starom aerodromu je nedavno otvoren. Vrtić u Tuzima se uveliko radi, u Baru će narednih dana početi da se gradi, dok se za ostale projektovanje privodi kraju“, kazao je Šehović.

On je precizirao da je za vrtić u Staroj Varoši, objekat besplatno ustupio glavni grad Podgorica, a Ministarstvo prosvjete uložilo oko 70 hiljada eura.

Šehović je istakao da je TIKA finansirala opremanje vrtića u vrijednosti od 20.000 eura.

“Samo u 2018. godini, Ministarstvo prosvjete sa prijateljima iz TIKA-e radi na četiri projekta”, kazao je ministar.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da će oko stotinu djece ubuduće boraviti u novootvorenoj predškolskoj jedinici u Staroj Varoši.

“Namjera glavnog grada je da svako dijete nađe mjesto u vrtiću. Nažalost, i dalje smo u situaciji da su naši vrtići prebukirani. Zadovoljstvo mi je da najavim da ćemo naredne godine krenuti u realizaciju gradnje vrtića u Bloku 6, ako se steknu uslovi i u City kvartu, a nadam se da do kraja mandata ove gradske uprave dobijemo jedan takav objekat i na Zlatici“, rekao je Vuković.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, istakao je da je TIKA od 2007. godine do danas realizovala više od 320 projekata u Crnoj Gori.

“Drago mi je da će djeca od sada, zahvaljujući Vladi Republike Turske, boraviti u boljim uslovima. Nastavićemo da pružamo podršku Crnoj Gori“ kazao je Galip.

Svečanosti povodom otvaranja vrtića prisustvovali su brojni roditelji djece, predstavnici Ministarstva prosvjete, grada Podgorice, kao i predstavnici TIKA-e na čelu sa koordinatorom za Crnu Goru Enverom Resulogularijem.

 

rtcg.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.