17.4.2024 23:12
Breaking News

Preminuo Suleyman Demirel, 9. predsjednik Republike Turske

Deveti po redu predsjednik Republike Turske, Suleyman Demirel, preminuo je u 91. godini od infekcije respiratornog trakta i zatajenja srca u bolnici u Ankari, gdje se nalazio na liječenju. Tokom 40-godišnje političke karijere sedam puta je osnovao vladu u Turskoj. Demirelovo prvo političko iskustvo bilo je 1962. godine u Izvršnom odboru Stranke pravde, a nakon napada na sjedište njegove stranke povukao se iz aktivnog političkog života neko vrijeme.

Na političku scenu se vratio 1965. godine i kao narodni poslanik iz reda Stranke prave prvi put je ušao u Veliku narodnu skupštinu Turske. Iste godine je osnovao 30. po redu Vladu Republike Turske i u 41. godini postao 12. premijer Turske. Nakon vojnog udara 12. marta 1971. godine Demirel je podnio ostavku.

Između vojnih udara 1971. i 1980. godine u Turskoj Suleyman Demirel je osnovao tri koalicionu vladu. Demirel se neko vrijeme nalazio u pritvoru, a zbog zabrane bavljenja politikom sedam godina je bio udaljen od političke scene, sve do 1987. godine.

Zabrana bavljenjem politikom okončana je plebiscitom 6. septembra 1987. godine i Demirel je 24. septembra postao generalni predsjednik Stranke pravog puta (DYP). Nakon izbora 20. oktobra 1991. godine osniva koaliciju DYP-a i Socijaldemokratske narodne stranke i postaje premijer 49. Vlade Republike Turske. Posljednje odredište Demirelove političke karijere bila je predsjednička palata Čankaya.

Turska skuptšina je 16. maja 1993. godine izabrala Suleymana Demirela za devetog po redu predsjednika.
Nakon sedmogodišnjeg mandata, predsjedničku dužnost je prepustio Ahmet Necdet Sezeru.
U periodu između 1965. -1993. godine Suleyman Demirel je dužnost premijera obavljao ukupno 10 godina 5 mjeseci, a nakon predsjedničke dužnosti povukao se iz aktivnog političkog života.
trt.net.tr

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.