25.7.2024 2:52
Breaking News

Procjenjuju se ponude za autoput

Vlada će za najznačajniju infrastrukturnu investiciju u istoriji Crne Gore, autoput Bar- Boljari, vrlo brzo biti u situaciji da odluči o partneru, saopštio je resorni ministar Ivan Brajović.

On je, tokom posjete Nikšiću, kazao da neće govoriti o krajnjem roku odabira partnera i istakao da se radi vrlo precizno i predano na procjeni svih dobijenih ponuda za autoput.

“Za takvu investiciju, vrijednu stotine miliona, ne možete preko noći odlučiti, a da dobro ne izmjerite sve efekte različitih finansijskih ponuda, kao i da li je bilo određenih racionalizacija u tehničkim rješenjima u odnosu na idejni projekat”, rekao je Brajović.

Na novinarsku ocjenu da se o tom poslu stalno priča, on je kazao je da je to normalno i naveo da pri to ozbiljni ljudi moraju voditi računa da ne daju neodmjerene izjave o brzini realizacije projekta i početka odabira partnera.

“Od odabira partnera zavisi dalja procedura. Ukoliko to budu neke firme sa kojima imamo međudržavni sporazum ići ćemo u Skupštinu, jer želim da svi podijelimo odgovornost, odnosno da i najveće zakonodavno tijelo da svoj sud o takvoj investiciji”, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se odabere firma sa čijom državom Crna Gora nema međunarodni sporazum, uslijediće neki od tendera, a vidjeće se da li po skraćenoj proceduri.

Za izgradnju autoputa do sada su interesovanje pokazali Kineska kompanija za telekomunikaciju i infrastrukturu (CCCC), koju podržava Exim banka, i američko-turski konzorcijum Behtel-Enka /Bechtel-Enka/.

Ponudu je dostavio i turski konzorcijum Dogus Gulsan.

Premijer Milo Đukanović rekao je u utorak da je treći partner dao ponudu koja je dosta nova i kad su u pitanju iskustva drugih država u realizaciji tog projekta. (Mina business)

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.