20.7.2024 15:02
Breaking News

Treći most u Istanbulu na Bosforu će nositi ime “Yavuz Sultan Selim”

Danas je u Istanbulu postavljen kamen temeljac za treći most na Bosforu.

Ceremoniji postavljanja kemana temeljca prisustvovali su predsjednik Turske Abdullah Gul, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek, premijer Recep Tayyip Erdogan i ostali visoki državni zvaničnici.

Predsjednik Abdullah Gul je, nakon postavljanja kamena temeljca, izjavio da će treći most nositi ime Yavuz Sultan Selim.

“Prvi most na Bosforu nosi ime utemeljitelja Republike Turske i njenog prvog predsjednika Kemala Ataturka. Drugi most nosi ime osvajača Istanbula i čiji je dolazak veoma lijepim riječima nagovijestio vjerovjesnik Muhamed, Fatihu Sultan Mehmedu. Znam da su se svi pitali koje će ime nositi treći most. Nakon dugih razgovora donesena je zajednička odluka da se treći most zove ‘Yavuz Sultan Selim'”, rekao je Gul na ceremoniji postavljanja kamen temeljca.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je od firmi dobio riječ da će most biti gotov do 29. maja 2015. godine. “Nadam se da ćemo za dvije godine svi zajedno biti na otvorenju ovog mosta”, rekao je Erdogan.
(Agencija Anadolija)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.