17.4.2024 23:42
Breaking News

Prodaja turske kolonjske vode u pandemiji doživjela procvat

Turska je izvozom kolonjske vode u 2020. inkasirala 28,3 miliona dolara, triput više nego u 2019. Najviše kolonjske vode, koja se u turskoj tradiciji nudi kao osvježivač u raznim društvenim situacijama, izvezeno je u Njemačku, Holandiju, Irak, SAD

Izvoz turske tradicionalne kolonjske vode utrostručen je u prošloj godini zahvaljujući njenoj karakteristici da služi kao dezinfekcijsko sredstvo za ruke, koje su mnogi koristili kako bi proveli jednu od mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Turska je u prošloj godini izvezla 6,9 miliona tona kolonjske vode, za 2,4 miliona tona više nego u 2019. godini, podaci su Istanbulskog udruženja izvoznika hemijskih sredstava (IKMIB), javlja Anadolu Agency.

Kao duboko ukorijenjeni običaj turske gostoprimljivosti, kolonjska voda stekla je popularnost po svom osvježavajućem mirisu, kao i po visokom udjelu alkohola, koji je u stanju da ubije više od 80 posto mirkoorganizama.

Država je na izvozu kolonjske vode u 2020. godini inkasirala 28,3 miliona američkih dolara, triput više nego u 2019, pokazuju podaci IKIMIB-a.

Najviše kolonjske vode izvezeno je u Njemačku, Holandiju, Irak, Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, što čini oko 60 posto prošlogodišnjeg izvoza ovog proizvoda.

Izvoz kolonjske vode u Njemačku povećan je 2020. godine za nevjerovatnih 492 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 7,8 miliona dolara, dok je izvoz u Holandiju porastao za 491 posto, u Irak 291 posto, Veliku Britaniju 246 posto i 146 posto u SAD.

U turskoj tradiciji, kolonjska voda nudi se kao osvježivač u raznim društvenim situacijama – nakon šišanja, vožnje autobusom, putovanja, prilikom dolaska gostiju ili prilikom posjete bolesnicima.

Engin Tuncer,  vlasnik vodeće turske fabrike za proizvodnju kolonjske vode “Eyup Sabri Tuncer”, kaže kako uprkos poteškoćama u isporuci i lancima snabdijevanja uzrokovanim pandemojim koronavirusa, proizvodnja i trgovanje kolonjskom vodom odvijale su se nesmetano.

Podvlači kako su prošle godine rasli prihodi od higijenskih i dezinfekcijskih sredstava, Tuncer i drugi turski proizvođači kolonjske vode ojačali su prisustvo i prepoznatljivost na inostranom tržištu.

“Tokom pandemije, imali smo veliku potražnju za turskom kolonjskom vodom sa novih inotržišta, uz naše dosadašnje međunarodne kupce”, kaže Tuncer.

Kako bi išla ususret zahtjevima tržišta, stoljeće stara kompanija je proširila proizvodne kapacitete, posebno za kolonjsku vodu s mirisom citrusa.

“S novim investicijama u ovom periodu, utrostručili smo proizvodnju, a prodaja u prodavnicama i putem interneta se ušestostručila”, objašnjava.

Kompanija, zajedno sa svojim subbrendovima, izvozi u blizu 70 država.

Zaključivši kako je kolonjska voda postala strateško oružje za smanjenje rizika od zaraze koronavirusom, Tuncer dodaje kako su dodali nove marke svom izvoznom portfoliju.

“Vidjeli smo porast potražnje u zemljama koje tradicionalno nemaju naviku da koriste kolonjsku vodu, kao što su Japan, Koreja, Tajvan, Singapur, Malezija i Kina, u kojima smo sebi utrli put s proizvodima za ličnu higijenu”, naglašava Tuncer.

Izrazio je nadu kako će u 2021. godini ojačati dosadašnje dobre rezultate poslovanja zahvaljujući činjenici da su mnogi kupci u inostranstvu stekli naviku korištenja kolonjske vode za ruke.

Od pojave u decembru 2019, COVID-19 odnio je više od 2,52 miliona života u 192 države i regije. Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins” iz SAD-a, dosad je koronavirusom zaraženo 111 miliona ljudi u svijetu, a oporavilo se više od 62 miliona.

TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.