19.7.2024 22:39
Breaking News

Prva inostrana pomoć Albaniji nakon zemljotresa stigla iz Turske

Prva pomoć iz inostranstva u zemljotresom pogođenu Albaniju stigla je iz Turske i to od Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA)¸.

Prva pomoć iz inostranstva u zemljotresom pogođenu Albaniju stigla je iz Turske i to od Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA)¸.

Zemljotres jačine 6,3 stepeni po Richteru pogodio je Albaniju u kojoj je smrtno stradalo najmanje 20, a povrijeđeno više od 600 osoba.

Najteže je pogođen Drač, a stanovnicima tog grada turska TIKA odmah je dopremila prvi kontingent humanitarne pomoći u hrani, dekama i drugim osnovnim potrepštinama.

U mjestu Thumane podijeljeno je 500 paketa hrane i 500 deka. U narednim satima će biti podijeljeno još 2.500 paketa i isto toliko deka.

Koordinator Predstavništva TIKA-e u Tirani Necip Ozay Ozturk posjetio je zemljotresom pogođena naselja, a ista je posjetio i albanski premijer Edi Rama koji se zahvalio TIKA-i na brzoj reakciji i pomoći.

Uporedo s tim, iz Turske su u Albaniju krenuli i konvoj šlepera humanitarne pomoći Crvenog polumjeseca i teretni avion Ureda za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) koji u Albaniju transportuje spasilačka vozila i timove.

Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy na Twitteru je napisao da je naredbom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska bila prva zemlja koja je Albaniji pružila ruku pomoći nakon zemljotresa.

“TIKA je ranije ove godine Albaniji donirala i pet potpuno opremljenih ambulantnih vozila koja učestvuju u spasilačkim aktivnostima“, poručio je Ersoy.

U Tiranu je sinoć stigao transportni avion kojim je Turska poslala pomoć za spasilačke aktivnosti u zemljotresom pogođenim regijama Albanije.

U Tiranu je sinoć stigao transportni avion kojim je Turska poslala pomoć za spasilačke aktivnosti u zemljotresom pogođenim regijama Albanije.

Uprava za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) poslala je teretni avion turske vojske (A400M) sa tri spasilačka vozila i 27 članova spasilačke delegacije koji dolaze iz AFAD-a, Crvenog polumjeseca i medicinskih timova UMKE.

Po iskrcavanju, spasilačke ekipe iz Turske su krenule ka Draču koji je najteže pogođen potresom.

Turski crveni polumjesec jučer je također poslao prvi konvoj pomoći Albaniji, a Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) već je dopremila prvu inozemnu pomoć ugroženom stanovništvu Albanije.

Zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio je jutros Albaniju i osjetio se širom Balkana, a praćen je sa više od stotinu blažih podrhtavanja tla.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

Od posljedica potresa u Albaniji poginulo je najmanje 20, a povrijeđeno je više od 600 osoba.

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.