20.6.2024 16:28
Breaking News

Za Aerodrome Crne Gore se prijavilo 7 kompanija, 3 turske kompanije

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore prijavilo se sedam kompanija. Prijavili se su kompanije iz Indije, Koreje, tri turske kompanije, kao i jedna kompanija iz Irske. Neke od tih kompanija su se prijavile kao konzorcijum više firmi, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Kako CdM saznaje, dvije od tri turske kompanije koje su se prijavile su TAV i Limak grupa. Prijavu je, prema nezvaničnim saznanjima CdM-a, poslao i indijska GMR grupa. Takođe, kako tvrde izvori CdM-a, prijavio se i irski DAA International, kao i korejski  International Airport.

Saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, koje je dalo i konačnu listu kompanija koje su se prijavile.

Po javnom  oglasu za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, pristiglo je sedam prijava potencijalnih ponuđača, kako slijedi, po vremenu dostavljanja prijava: Konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports, Turska, Danska; Incheon International Airport Corporation, Južna Koreja; GMR, Indija; Groupe ADP Consorcium-TAV, Francuska, Turska;  Corporacion America Airports, Luxemburg;   Limak Holding, Turska; Consortium DAA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TIIC, Irska, Francuska i Luxemburg.

“Dakle, pristiglo je sedam prijava, od 4 kompanije i 3 konzorcijuma, iz 7 država. U skladu sa Javnim pozivom i Pretkvalifikacionom dokumentacijom, sve Prijave za pretkvalifikaciju su blagovremeno dostavljene. Tenderska komisija izvršila je, u prisustvu opunomoćenih predstavnika potencijalnih Ponuđača, a u skladu sa Pretvalifikacionom dokumentacijom, otvaranje Prijava za pretkvalifikaciju, kojom prilikom je utvrđeno da su sve pristigle Prijave propisno označene”, navedeno je u saopštenju iz resornog Ministarstva.

Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Nurković je za RTCG kazao da će nakon otvaranja ponuda uslijediti period od mjesec dana kad će biti poznato koje kompanije mogu ići u proces klasičnog tendera.

“Mi ćemo vidjeti koje se kompanije interesuju, i koje su kompanije ispunile uslove za pretkvalifikaiju, odnosno koje su kompanije stekle uslove da ih u narednom periodu mi pozovemo da dostave svoju ponudu. Od danas, od prijema dokumentacije, do rješavanja po pristigloj dokumentaciji treba da prođe 30 dana”, rekao je Nurković,

Na kraju će, kako je rekao, objaviti spisak kompanija koje su se pretkvalifikovale, nakon čega će uputiti poziv za dostavljanje ponuda.

Podsjećamo, SDP traži da se Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici izjasni o Rezoluciji kojom se traži da Vlada odustane od najavljenog modela zakupa Aerodroma.

www.cdm.me

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.