24.9.2023 9:50
Breaking News

Radovi pri kraju: Turski “Golden Gate” otvara se u aprilu

Radovi na visećem zaljevskom mostu Izmit na istočnom kraju Mramornog mora, koji je četvrti najduži most na svijetu obzirom na dužinu njegovog srednjeg raspona, privode se polako kraju.

 Viseći most između gradova Gebze i Yalova, preko Mramornog mora čini dionicu autoputa Istanbul-Izmir, njegov srednji raspon je 1.550 metara a ukupna dužina mosta je 2.682 metra.

 Reporteri AA obišli su radove na ovoj skoro nevjerovatnoj građevini za koju se predviđa da bi trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, trebala smanjiti na svega tri sata. Od ukupno 220 užeta koja se trebaju montirati na ovom mostu, do sada je montirano 144.

 Ova građevina mnoge će podsjetiti na Golden Gate most, jedan od simbola San Francisca.

 Direktor projekta Fatih Zeybek kazao je da se na mostu nalazi ukupno 200 kablova čija montaža još uvijek traje, a kako je rekao, njihovo montiranje bi trebalo biti gotovo početkom decembra.

 “Radovi na mostu traju kako smo to ranije i predviđali. Cilj nam je da do kraja marta 2016. godine završimo sve radove na mostu, te da u aprilu bude pušten u saobraćaj”, rekao je Zeybek.

 Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i treći most preko Bosfora u Istanbulu, gradnja trećeg istanbulskog aerodroma čija će gradnja koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu.

 TRT Bosanski

(Anadolu Agency)

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.