18.7.2024 3:58
Breaking News

Sa Vladom Turske potpisan sporazum za nabavku uniformi za VCG

“Ovom nabavkom obezbijediće se kompleti uniformi za oko 2,7 hiljada pripadnika Vojske, s obzirom da Ministarstvo odbrane stvara preduslove za osposobljavanje novih generacija vojnika kroz dobrovoljno služenje vojnog roka od naredne godine”

Predstavnici vlada Crne Gore i Turske potpisali su danas Okvirni sporazum za nabavku uniforme za potrebe crnogorskog Ministarstva odbrane za period od 2018. do 2022. godine, za čiju je realizaciju opredijeljeno 5,3 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, potpisan je i Ugovor o nabavci uniforme za potrebe tog resora za ovu godinu, čija je vrijednost 1,26 miliona eura.

“Ovo je prilika je da Ministarstvo odbrane prvi put od 2009. godine obezbjedi vježbovno-terensku uniformu za cjelokupan sastav Vojske Crne Gore (VCG) jer su u prethodnom periodu nabavljane samo nedostujaće količine uniforme“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na osnovu ovog Okvirnog sporazuma Vlada može potpisivati ugovore za nabavku uniformi za potrebe Ministarstva odbrane svake godine dok traje sporazum.

Iz Ministarsva su kazali da su dobijene cijene kroz međudržavni sporazum višestruko manje u odnosu na cijene uniforme koje su dobijane putem javnih tendera.

Oni su objasnili da “ASFAT” A.S. za ovaj posao neće obračunati provizuju, koju obračunava drugim državama.

“Ovom nabavkom obezbijediće se kompleti uniformi za oko 2,7 hiljada pripadnika Vojske, s obzirom da Ministarstvo odbrane stvara preduslove za osposobljavanje novih generacija vojnika kroz dobrovoljno služenje vojnog roka od naredne godine” kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je Ministarstvo odbrane ranije angažovalo laboratoriju Euroinspekt – Eurotextil iz Hrvatske koja je izradila tehničku specifikaciju za vježbovno-terensku uniformu za pripadnike Vojske, koja zadovoljava sve evropske standarde kvaliteta uniforme.

Nacrte uniforme je izradila profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu Mirjana Reljić, u skladu sa zahtjevima Ministarstva odbrane.

Na taj način je, kako su naveli iz Ministarstva, zadržana prepoznatljiva šara i boja uniforme VCG, ali drugačijeg izgleda i boljeg kvaliteta.

Ceremoniji potpisivanja je prisustvovao i Ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip.

 

vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.