18.7.2024 3:25
Breaking News

Turski talas na crnogorskom primorju

Tepisi i ćilimi, proizvodi od kože, bunde, nakit i razne rukotvorine iz Turske – novi su segment turističke ponude Crne Gore. Turski trgovci, ali i sve brojniji tursiti i kupci nekretnina, koji dolaze iz te zemlje, donekle mijenjaju imidž starih gradova u Budvi i Kotoru. Razlozi njihovog dolaska su prije svega ekonomske prirode, ali iza svega se nazire politička nestabilnost koja pogađa Tursku posljednjih godina.

 Neobična slika u kotorskom starom gradu – Tavla, drevna persijska igra, koju su u davnoj prošlosti, između ostalih, preuzeli i Turci. Gazda trgovine siguran je da pobjeđuje u ovoj partiji.

Nufel Ćetinkaja je otvorio prodavnicu tepiha u Kotoru 2017. godine. Kao i mnogi njegovi sunarodnici, izabrao je Crnu Goru zbog toga što je blizu Turske, nije mu potrebna viza, valuta je euro, a turizam je – kaže – u razvoju, što je prepoznao kao poslovnu priliku.

“Mi smo iz Istanbula i, naravno, došli smo ovdje zbog zarade od kruzera“, kaže Nufel.

U Crnoj Gori, kako je RSE-u saopšteno iz MUP-a, 13 državljana Turske ima stalni, a 2126 privremeni boravak. Od 120 prijavljenih trgovina u Kotoru, kako je saopšteno iz te opštine, 20 je turskih, dakle šestina.

Slično je i u Budvi, gdje je ove sezone prijavljeno više od 40 turskih trgovina. Prvi poduzetnici iz Turske otvorili su tu prodavnice još 2016.

Ipak, mnogi Turci u Crnoj Gori nezadovoljni su poslom. Većina ih je unaprijed platila zakupe lokala i stanova, i to skuplje, jer su, uz jeftinu nabavku, računali na dobru prodaju.

Ipak, ova sezona u Turskoj je, kažu, nešto bolja, zahvaljujući velikom broju gostiju iz Rusije. Oni su i dalje među najbrojnijim turistima u Crnoj Gori, što pokazuje da politika ne utiče previše na njih, za sada.

 

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.