29.5.2024 19:20
Breaking News

Saradnja sa Turskom u oblasti visokog obrazovanja prioritet

Bošković je izrazio nadu da će sve više studenata iz Turske dolaziti na studije u Crnu Goru i istakao mogućnost da se za njih organizuju kursevi crnogorskog jezika, kako bi im se olakšale studije”, kaže se u saopštenju

Saradnja Crne Gore i Turske u oblasti visokog obrazovanja je prioritetna, a u okviru nje i mobilnost studenata, ocijenjeno je u razgovoru ministra prosvjete Predraga Boškovića sa turskim ambasadorom Serhatom Galipom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković i Galip su razgovarali o saradnji dvije države na polju obrazovanja, sa akcentom na visoko obrazovanje i programe mobilnosti studenata.

Bošković je zahvalio Galipu na ulaganjima Turske u crnogorski obrazovni sistem, naročito na investicijama Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je do sada realizovala preko 220 projekata u Crnoj Gori, od kojih najviše u sektoru obrazovanja.

“On je izrazio nadu da će sve više studenata iz Turske dolaziti na studije u Crnu Goru i istakao mogućnost da se za njih organizuju kursevi crnogorskog jezika, kako bi im se olakšale studije”, kaže se u saopštenju.

Galip je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog učešća crnogorskih predstavnika na 7. Balkanskoj dječjoj manifestaciji koja se u aprilu održava u Turskoj.

“Sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti visokog obrazovanja prioritetna, a u okviru nje i mobilnost studenata, kao i da bi formiranje obrazovno-vaspitne ustanove, u Crnoj Gori u kojoj bi se nastava izvodila na crnogorskom, turskom i engleskom jeziku, bilo od velikog značaja”, navodi se u saopštenju.

 

www.vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.