03.3.2024 19:59

Šef turske diplomatije: Turska je šesta diplomatska sila po broju vanjskih predstavništava

U turskoj prijestolnici danas se održava 7. Konferencija ambasadora Republike Turske, a šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je u uvodnom obraćanju prisutnima istakao da je cilj tog skupa da se detaljno razmotri slika turske diplomacije i njeni planovi i ciljevi u vremenu koje dolazi.

 Ukazujući na važnu ulogu diplomatije u svijetu, Čavušoglu je kazao da svijet trenutno prolazi kroz razdoblje koje će odrediti sudbinu tekućeg 21. vijeka.

 “Želimo da u tom kritičnom razdoblju razmotrimo diplomatiju sa aspekta odakle smo došli i u kom pravcu se krećemo”, kazao je Čavušoglu i dodao da se turska vanjska politika temelji na principu “mir u zemlji, mir u svijetu”.

 Ističući da se Turska danas nalazi u okruženju koje je zapalo u duboke krize, Čavušoglu je kazao da turske vlasti predano rade na izgradnji mira, stabilnosti i razvoja u cijeloj regiji.

 Naglasivši da je izgradnja trajnog mira moguća isključivo intenziviranjem dijaloga i saradnje, Čavušoglu je kazao da Turska ne posustaje ni u procesu integracija u Evropsku uniju.

 “Ustrajno radimo na integraciji u evropske institucije. Vidimo da neki naši evropski prijatelji imaju pogrešan i na predrasudama izgrađen stav prema našem članstvu i da je to dovelo do nekih nepravednih situacija“, istakao je turski ministar vanjskih poslova Čavušoglu i dodao da Turska nema luksuz da bude mirni promatrač promjena na međunarodnoj političkoj sceni.

 Osvrnuvši se i na rat u Siriji i globalnu prijetnju ISIS, Čavušoglu je kazao da je Turska do sada izdvojila 5 milijardi, a ostatak međunarodne zajednice simboličnih 250 miliona dolara, što, kako je dodao, pokazuje neodlučnost te zajednice da se riješe problemi u ratom zahvaćenoj Siriji.

 “U sirijskom pograničnom pojasu treba proglasiti sigurnosne zone, zabraniti letove iznad Sirije kako bi se zaštitile izbjeglice i spriječio novi val izbjeglica iz Sirije u Tursku. Očekujemo da sirijski režim, koji je odveć izgubio svaki legitimitet, bude smijenjen tranzicionom vodstvu koje će predstavljati sve kategorije sirijskog naroda“, kazao je Čavušoglu.

 Čavušoglu je kazao da je pogrešna politika pokazala svoje tamno lice i u susjednom Iraku, ali da je nova iračka vlada otvorila novu stranicu kako u odnosima sa Turskom, tako i u rješavanju nagomilanih problema u Iraku.

 Naglašavajući da je rješenje palestinsko-izraelskog pitanja ključ za izgradnju stabilnosti na Bliskom istoku, Čavušoglu je kazao da će Turska i dalje glasno braniti prava ugroženih Palestinaca.

“Turska vanjska politika je u proteklih 12 godina zabilježila napredak i u sadržajnom i praktičnom smislu. Ona je predstavnik pravednosti, mira i čovječnosti u 21. stoljeću“, kazao je Čavušoglu i dodao da će Turska i dalje glasno zagovarati rješenja kriza u Siriji, Somaliji, Afganistanu i drugim kriznim žarištima, koja su kako je kazao pokazatelj neophodnosti reformi politika na globalnom planu, prije svega uređenja Ujedinjenih nacija.

 Ukazujući na snažan razvoj turske diplomacije u proteklih 12 godina, Čavušoglu je kazao da je u tom periodu otvoreno 67 novih diplomatskih predstavništava širom svijeta.

 “Danas imamo 134 ambasade, 81 konzulat, 12 stalnih diplomatskih predstavništava i jedan Trgovački ured. Sa ukupno 228 vanjskih predstavništava smo šesta diplomatska sila u svijetu“, zaključio je Čavušoglu.

 Predvođeni ministrom Čavušoglu, turski ambasadori su jutros prije početka Konferencije, posjetili mauzolej Kemala Ataturka Anitkabir i mezarje Cebeci Asri.

www.trt.net.tr

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.