26.9.2023 14:48
Breaking News

Simović i Zajbekči dogovorili izmjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zejbekči dogovorili su izmjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini u najkraćem mogućem roku, kako bi se stvorile pretpostavke za brzu primjenu.

Simović je na sastanku sa Zejbekčijem, tokom posjete Turskoj, istakao dobru ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske i iskazano uvjerenje da će IV sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju vlada dvije države, koja je u toku u Ankari, stvoriti uslove za realizaciju novih konkretnih projekata, za šta, kako je ocijenio, postoji puno dodatnog prostora.

Iz Vladine sužbe za odnose sa javnošću je saopšteno da je na sastanku dogovorena izmjena sporazuma o slobodnoj trgovini u najkraćem mogućem roku, kako bi se stvorile pretpostavke za brzu primjenu.

„U tom pravcu dogovoren je zajednički rad ekspertskih timova koji će definisati potrebne preferencijale“, kaže se u saopštenju.

Simović je istakao zadovoljstvo što i Crna Gora i Turska ekonomsku saradnju drže visoko na agendi bilaterlanih prioriteta, a rezultat takvog odnosa su već prisutne turske kompanije koje su prepoznale privredne i investicione potencijale Crne Gore.

„Niz bilateralnih susreta koji će tokom ove posjete biti održan i sa turskim kompanijama, pokazatelj je njihovog interesovanja za tržište Crne Gore, ali i prepoznavanja njenih potencijala na regionalnom tržištu“, kaže se u saopštenju.

Zejbeki je kazao da će se kroz intenzivne razgovore koje će dvije strane imati u naredna dva dana otvoriti prostor za realizaciju novih pozitivnih koraka u pravcu dodatnog unapređenja ekonomske saradnje Turske i Crne Gore.

Na sastanku Simovića sa predsjednikom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serdarom Čamom učestvovao je i ministar prosvjete Damir Šehović.

Simović je u ime Vlade istakao iskrenu zahvalnost Čamu na realizovanim i planiranim aktivnostima i djelovanju Agencije u Crnoj Gori.

„Vlada Crne Gore visoko cijeni preko 260 razvojnih projekata u različitim sektorima, vrijednih oko 15 miliona EURA koje je TIKA, od otvaranja kancelarije 2007. godine realizovala u našoj zemlji, i dodatno ohrabruje dvadesetak projekata čija je realizacija u planu: podizanju infrastrukturnih sadržaja, u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, podsticanja preduzetništva i drugim“, rekao je Simović.

On je dodao da očekuje da će zajednički tim za pripremu projekta revitalizacije crnogorskog ribarstva, kao i nabavke opreme za kontrolu bezbjednosti hrane, koji je oformljen na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, efikasno i u kratkom roku pripremiti projekte.

Simović je istakao da su posebno važni oni projekti koji generišu nova radna mjesta, doprinose bržem razvoju sjevera, transferu znanja i iskustava i održivom, korišćenju prirodnih resursa.

Čam je, kako je saopšteno, sa zadovoljstvom prihvatio poziv potpredsjednika Simovića da posjeti Crnu Goru i na terenu se upozna sa realizovanim projektima.

www.vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.