14.6.2024 2:16
Breaking News

Susret sa šefom savjeta za razvoj i implementaciju e-govermenta u Republici Turskoj

Šef Savjeta za razvoj i implementaciju e-govermenta pri kabinetu premijera Turske prof. dr Ramazan Altinok primio je Ambasadora Crne Gore Rama Bralića i Generalnog direktora za informatičku infrastrukturu iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije u Vladi Crne Gore Doc.dr Adisa Balotu.

Prof.dr Ramazan Altinok je prezentovao stepen razvoja e- govermenta u Turskoj. Pesebno je izložio određeni broj IT projekata koje je Turska Vlada uspješno implementirala. Navedeni IT projekti predstavljaju primjer pozitivne prakse ne samo u Evropi, nego i u svijetu. Rekao je da je Turska prema razvoju i implementaciji infirmacione tehnologije na 9.mjestu u svijetu prema ocjeni nezavisne stručne kuće koja se bavila upoređivanjem iplementirane informacione tehnologije. Naveo je niz primjera i benefita koje daju primijenjene informacione tehnologije a kao primjer razvijenog informacionog sistema naveo je on-line registraciju auta, koji donosi uštede Turskoj Vladi od milijardu dolara na godišnjem nivou.

Uspjeh razvoja i implementacije informacione tehnologije leži u dobroj organizaciji i nadzoru vođena takvog kompleksnog projekta od strane predsjednika Vlade.

Ramazan Altinok je ponudio saradnju sa Crnom Gorom u razmjeni iskustava, razmjeni znanja i implementacije informacionih tehnologija na svim nivoima i sektorima.

Gospodin Balota je kolegama iz Turske prezentovao rezultate koje je Vlada Crne Gore do sada postigla na polju e- govermenta.

Na sastanku je kostatovano da postoji nekoliko značajnih tema iz oblasti e- govermenta, gdje dvije strane mogu nastaviti dalju saradnju. Dogovoreno je, da se u narednom periodu konkretizuje saradnja, tako što će stručnjaci iz IT sektora određenih državnih organa Crne Gore biti u direktnoj komunikaciji sa stručnjacima iz Vlade Turske. Na taj način će dvije strane razmjenjivati iskustva povodom konkretnih projekata. Posebna pažnja je bila posvećena načinu saradnje na polju Sajber bezbjednosti. Dr Ramazan Altinok je ponudio i mogućnost da određeni broj stručnjaka Crne Gore, posjeti njihov državni Institut za digitalnu forenziku, koji po svojim rezultatima danas predstavlja jednog od lidera na Evropkom nivou.  

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.