29.5.2024 2:08
Breaking News

Svaki treći tržni centar gradi se u Turskoj

Gotovo trećina od oko 12 miliona kvadratnih metara tržnih centara koji su trenutno u izgradnji u Evropi, gradi se u Turskoj, ali dosta njih se ”podiže” i u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Italiji i Francuskoj.

U Turskoj se sada gradi 3,7 miliona kvadratnih metara trgovačkih centara, a prema istraživačkoj kompaniji ”CB Ričard Elis”, Turska, a posebno Istanbul, gdje se zida 37 takvih centara, i dalje će biti najzanimljivija za takve projekte, prenosi portal Indikator.ba.

Najveći projekti su Axis Ejup AVM, koji se prostire na 150 hiljada kvadratnih metara, i Jeni Istanbul sa 138 hiljada kvadratnih metara.

Inače, dosta ”šoping molova” se gradi u istočnoj Evropi. Tako je u Rusiji trenutno u izgradnji oko 2,9 miliona kvadratnih metara novih tržnih centara. U Moskvi će biti sagrađena približno polovina svih ruskih trgovačkih centara, koji će biti završeni u naredne dvije do tri godine.

Takođe, investitori u susjednoj Ukrajini su veoma aktivni, pa će se površina novih trgovačkih centara do kraja sljedeće godine povećati za oko 40 odsto.

U Evropi će već ove godine biti otvoreno 1,5 miliona kvadratnih metara tržnih centara, od čega više od polovine u Turskoj, a radi se na izgradnji ukupno 100 trgovačkih kompleksa.

Među zapadnim evropskim državama, Francuska i Italija, zbog sve slabije ekonomije imaju sve manje projekata, dok su neki potpuno zaustavljeni, a kod mnogih drugih vrijeme gradnje se produžava zbog čega se veliki broj njih otvara kasnije nego što je prvobitno bilo planirano.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.