19.4.2024 23:17
Breaking News

Svečano otvoren Kraljev park u Podgorici

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i potpredsjednik Vlade Azerbejdžana Elčin Efendijev otvorili su rekonstruisani Kraljev park u Podgorici .

„Rekonstrukcija parka u vrijednosti od oko milion eura, urađena je po autorskom projektu azerbejdžanskog arhitekte Eldara Huseinova. Vodeći projektant bio je arhitekta Mladen Đurović, a izvođač radova Arhitektonski atelje iz Podgorice, uz podršku preduzeća i službi Glavnog grada“, rekao je prilikom otvaranja parka gradonačelnik Mugoša.

Prema njegovim riječima obnova parka obuhvatila je površinu od oko 11.500 kvadratnih metara.

Park je podijeljen u dvije cjeline – manji otvoreni dio i veći. Postavljen je novi mobilijar, rasvjeta, sistem navodnjavanja i obezbjeđenja. Od novih sadržaja tu su sjenik sa stolovima za šah, fontana i dječije igralište“, rekao je Mugoša.

On je posebno naglasio da se prilikom izgradnje svih objekata vodilo računa da se omogući lako kretanje osobama sa posebnim potrebama.

„Osim toga, siguran sam da će mnogi sugrađani biti obradovani besplatnim pristupom bežičnom internetu na prostoru cijelog parka. Ovo su sve razlozi zbog kojih sam uvjeren da će u Kraljev park rado dolaziti svi građani Podgorice, od najmlađih do najstarijih, i da će svako pronaći odgovarajući kutak za sebe“, rekao je on.

Gradonačelnik Glavnog grada je kazao da mu je posebna čast „da ovdje danas, preko puta spomenika našeg velikog Božidara Vukovića Podgoričanina, otkrijemo bistu Huseina Džavida, istaknutog azerbejdžanskog pjesnika i dramskog pisca.“

„Spomenici dvojici velikana, kao i čitav kompleks parka, simbol su prijateljstva, sadašnje i buduće saradnje naše dvije države. Azerbejdžan je već jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, a vjerujem da nova i značajna ulaganja tek predstoje. U Crnoj Gori su dobrodošli svi ozbiljni investitori, a naročito oni iz prijateljskih zemalja kao što je Azerbejdžan“, rekao je on.

Neposredno pred otvaranje Kraljevog parka sa potpredsjednikom Vlade Azerbejdžana Efendijevim, Mugoša je obišao i Ulicu Baku, koja prolazi kroz Tološku šumu.
Mugoša se zahvalio državi Azerbejdžan, predsjedniku Alijevu, osoblju Ambasade i lično ambasadoru Hasanovu, na njegovom visokoprofesionalnom angažmanu u realizaciji ovog projekta.

„Kao gradonačelnik i građanin Podgorice, izuzetno sam zadovoljan što smo dobili ovu zelenu oazu na obali Ribnice, dostojnu kraljevskog imena koje nosi. Kao što znate, zahvalnost za današnji impozantan izgled parka dugujemo našim prijateljima – Vladi Republike Azerbejdžan, koja je na inicijativu predsjednika Alijeva, u znak prijateljstva poklonila sredstva za njegovu obnovu. Dobrodošli u rekonstruisani Kraljev park, koji danas otvara svoje nove veličanstvene kapije“, zaključio je Mugoša.

Obnova Kraljevog parka poklon je Vlade Azerbejdžana, na inicijativu predsjednika Ilhama Alijeva.

 

 

 

 

 

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.