25.5.2024 3:52
Breaking News

Svečanost povodom 96.godina Republike Turske

Unaprjeđujemo naše odnose sa Crnom Gorom u svim oblastima. Crna Gora je naš vrlo dragocjen prijatelj i NATO saveznik. Samo u ovoj godini imali smo na nivou ministara pet posjeta, saopštila je ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, na svečanosti povodom 96.godišnjice od proglašenja Republike u Podgorici.

Govoreći o saradnji dvije zemlje, napomenula je da je revidiran Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan je Sporazum o saradnji u vanrednim situacijama, Sporazum o saradnji u oblasti kulture, Sporazum o saradnji u oblasti stipendija, te sporazumi o saradnji u oblasti sporta i omladine, vojnoj i finansijskoj saradnji i Protokol za podnošenje zahtjeva za novčanu pomoć, Protokol o donaciji pušaka, Protokol o Petoj sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i Protokol o bratimljenju između Podgorice i Ankare.

“Odlučni smo da to nastavimo i u budućnosti. Zahvaljujemo se Vladi Crne Gore i svim njenim institucijama na saradnji. Rodbinske veze koje su rezultat naše zajedničke istorije i kulture, najvredniji su most za naše građane koje vode porijeklo iz Crne Gore. Miran i skladan suživot svih etničkih i vjerskih zajednica ovdje najbolji je model za Balkan. Cijenimo i podržavamo skladne, efektivne i konstruktivne uloge naših srodnih zajednica, braće Bošnjaka i Albanaca, u politici i institucijama ove zemlje”, istakla je Ozan.

Kazala je da prestižne, moćne kompanije u svojim oblastima uspješno posluju duži niz godina u Crnoj Gori.

“Posljednjih godina naš privatni sektor i mnoge velike, srednje i male kompanije kontinuirano povećavaju svoje investicije u Crnoj Gori, obim naše međusobne trgovine i broj turista stalno su u porastu. Pored projekata i aktivnosti TIKA-e i Instituta “Yunus Emre”, koji su cijenjeni u cijeloj Crnoj Gori, ponosni smo i na uspjeh naših institucija koje su postale međunarodni brendovi poput Ziraat i THY”, podsjetila je ona.

Ambasadorka je kazala da je današnja Republika Turska, osnovana je 29. oktobra 1923. godine, pobjedom koju smo ostvarili na kraju oslobodilačkog rata jedinstvenim genijalnim i pronicljivim predvođenjem Mustafe Kemala Atatürka.

“Danas u Turskoj na svakom pedalju stoji požrtvovanost, odlučnost i hrabrost našeg naroda koji je sa velikom odanošću, pod vođstvom Ataturka i njegovih drugova, ratovao za oslobođenje svoje zemlje. U ovom najljepšem prazniku, s poštovanjem i zahvalnošću još jednom odajemo počast našem Ataturku, svim palih boracima (šehidima) i veteranima (gazijama)”, istakla je ona.

Napomenula je da je današnja moćna Turska sastavni je dio evro-atlantskih institucija od osnivanja.

“Jedna je od najvažnijih i najaktivnijih članica mnogih institucija kao što su NATO, EK, OSCE. Takođe je jedna od najvećih ekonomskih partnera EU, gdje je naš strateški cilj puno članstvo. Sa svojim dinamičnim i jakim privatnim sektorom, bankarstvom, mladim i obrazovanim stanovništvom, ukratko našom jakom i velikom ekonomijom unutar smo G-20. Naša država je jedna od najvažnijih aktera političkih, ekonomskih i kulturnih organizacija i aktivnosti koje imaju za cilj mir i suživot u našem regionu i širom svijeta. Štaviše, ona je na prvom mjestu u svijetu po pitanju humanitarne i razvojne pomoći u poređenju sa nacionalnim dohotkom”, napominje ambasadorka.

Dodala je da nastavljaju, kako kaže,  borbu protiv separatističke terorističke organizacije PKK i mnogih drugih terorističkih organizacija koje ugrožavaju postojanje Turske u okviru normi koje su stvorile institucije kao što su UN i EK.

“Ataturkov princip “Mir kod kuće, mir u svijetu” temelj je naše vanjske politike. Iskazujemo poštovanje prema teritorijalnom integritetu naših susjeda, želimo da sa njima živimo u miru i blagostanju. Svi znamo kakvu je katastrofu i humanitarnu krizu stvorio rat u Siriji. Turska je jedna velikodušna i savjesna zemlja koja je otvorila vrata za 3 miliona i 775 hiljada Sirijaca i u tu svrhu potrošila 40 milijardi dolara. Naša država je zaista preuzela jedan veliki teret kako bi rješila migracionu krizu koja je stoji na vratima Evrope i tome je jako posvećena. I naša posljednja operacija na granici sa Sirijom pod nazivom “Izvor mira” je takođe uperena protiv terorista. Nipošto nije usmjerena na našu braću Kurde ili na nedužne civile tamo”, naglasila je ona, dodajući da je jedini cilj Turske da spriječi stvaranje terorističkog koridora na sirijskoj granici duž 911 km.

Svečanosti u Hotelu Hilton prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života, diplomate, ministri, vjerski velikodostojnici.

www.cdm.me

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.