14.7.2024 3:36
Breaking News

Svjetski megaprojekti: Gradilište Trećeg istanbulskog aerodroma liči na gradilište novog grada

Gradnja Trećeg istanbulskog aerodroma teče planiranim tokom, te trenutno na tom mega projektu radi blizu 13.000 radnika iz 15 država svijeta

Gradnja Trećeg istanbulskog aerodroma teče planiranim tokom, te trenutno na tom mega projektu radi blizu 13.000 radnika iz 15 država svijeta.

Prvi dio budućeg najvećeg aerodroma na svijetu će biti otvoren u februaru 2018. godine.

U predstojećem periodu najvećih radova na izgradnji aerodroma će raditi i do 30.000 ljudi. Riječ je o projektu vrijednom 10,25 milijardi eura i aerodromu koji će po svom obimu i sadržaju biti mali grad i imati godišnji kapacitet od 150 miliona putnika.

Parking prostor za 500 aviona i 70.000 vozila, šest pisti i 12 taksi cesti su samo neki od njegovih sadržaja u izgradnji na 76,5 miliona metara kvadratnih prostora.

Lokalne vlasti i izvođači radova posebnu brigu vode i o zaštiti okoliša pa svako prenosivo stablo presađuju na druge lokacije u Istanbulu, a najavljeno je i zasađivanje po pet sadnica za svako staro stablo koje će biti posječeno.

Svako posječeno stablo se zavodi u evidenciju i shodno tome je najavljena sadnja više od 10 miliona sadnica na različitim lokalitetima u Turskoj.

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …