16.7.2024 5:54
Breaking News

Tanilir: Turske firme se interesuju za KAP

U Turskoj je sve više zainteresovanih firmi za ulaganje u Crnu Goru, a najinteresantniji im je Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, saopštio je ambasador te države Mehmet Nijazi Tanilir.

On je kazao da je najvažnije pitanje KAP-a energetski izvor, jer je u prizvodnji te kompanije najskuplja energija i sa sadašnjom cijenom struje ne može biti konkurentan na tržištu.

“Firmi koja bude preuzela KAP treba da se omoguće uslovi za izgradnju energetskog objekta“, rekao je Tanilir prilikom radne posjete Nikšiću.

On je saopštio da je takva privatizacija napravljena u Turskoj, kada je aluminijskom kombinatu nastalom sedamdesetih godina država nedavno obezbijedila investitora i na raspolaganje toj kompaniji dala i termoelektranu.

Tanilir je naveo da je ta kompanija modernizovala tehnologiju i da danas radi kao veoma uspješna firma.

“Smatram da bi takav model mogao da se primijeni i u Crnoj Gori i KAP-u“, rekao je Tanilir.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović saopštio je da su sa Tanilirom i firmom Tosčelik razgovarali i o Rudnicima boksita u kojima je danas uveden stečaj, a koji čini cjelinu sa KAP-om.

Grbović je ocijenio da će firma koja bude preuzela KAP tražiti i da privatizuje Boksite, kojima je stečaj bio neophodan da bi se isčistila situacija kako bi, zajedno sa Kombinatom, krenuli od nule i obezbijedili perspektivu sa dobrim investitorima koji pokazuju interesovanje.

Prema njegovim riječima, neophodno je omogućiti izgradnju energetskog objekta o bilo kojem potencijalnom partneru da se radi.

“Mislim da je najracionalnije rješenje bilo izgradnje hidrocentrale Komarnice, jer postoje izvanredni uslovi, nema problema sa eksproprijacijom, a bila bi i izuzetno jeftina investicija i dobila bi se povoljna cijena struje. Siguran sam da će država izaći u susret investitoru koji bi privatizovao KAP i Boksite“, rekao je Grbović.

Tanilir je boravio u radnoj posjeti Nikšiću koju je ocijenio plodonosnom, jer se razgovaralo o saradnji Turske i Crne Gore.

On je saopštio da je Nikšić značajan i sa aspekta kulture Turske, a posebno što se u njemu nalazi i veliki investitor Tosčelik.

Tanilir je kazao da je dogovoreno i bratimljenje Nikšića i grada u Turskoj, čime će se omogućiti ulaganje potencijalnih turskih investitora za šta je veoma zainteresovana nikšićka lokalna uprava.

Grbović je kazao da od Željezare Tosčelik očekuje da će od sredine 2015. godine biti motor razvoja privrede u Crnoj Gori. On je podsjetio i na ulogu turske organizacije TIKA koja je već ulagala u Nikšić, sa kojom planiraju nove projekte u narednoj godini.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.