19.7.2024 23:46
Breaking News

Tika finansirala projekat adaptacije i opremanja Centra za edukaciju žena i djece žrtava nasilja

U Podgorici su danas otvorene prostorije Centra za edukaciju i obrazovanje žena i djece, žrtava porodičnog nasilja. U ovom centru edukaciju i obuku dobijaće žene i djeca koje su žrtve nasilja, a centar je otvoren zahvaljujući donaciji turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je obezbijedila sredstva za adaptaciju i opremanje centra, javlja Anadolu Agency (AA).

NVO “Crnogorski ženski lobi”, koja je nosilac projekta ovog centra, od danas će ženama i djeci koja trpe nasilje u porodici, pružiti šansu da se edukuju i osposobe za samostalan život. Tako će se u ovom centru korisnici edukovati i učiti znanja i polaziti kurseve šnajderstva, kurs za frizera, a biće edukovani i za rad na računaru.

Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija, kazala je da su dugo vremena tražili partnera realizaciju ovog projekta.

“Kod TIKA-e smo naišli na razumijevanje da nasilje u bilo kom obliku nad ženama i djecom nije porodična stvar, da nije stvar jedne osobe, već da je društveni problem u svakoj zemlji, pa i u Crnoj Gori, i da se treba rješavati. U ovom centru, iako još nije bio zvanično otvoren, stigle su dvije diplome, za dvije djevojke. One su završile tromesječni kurs za frizera i sada mogu samostalni da rade“, kazala je Petrović.

Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun istakao je na otvaranju centra da TIKA sprovodi projekte u svim oblastima u Crnoj Gori.

“Možda ovaj projekat nosi malu cifru, ali ima veliku vrijednost za svoje korisnike. Vidimo da Crnogorski ženski lobi ima veliki uticaj u sprovođenju važnih aktivnosti. Mi kao TIKA smo uspjeli da na neki način pomognemo njihove aktivnosti“, rekao je Altun.

Otvaranju centra prisustvovao je i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

“Vidimo da Crnogorki ženski lobi radi vrijedne stvari. TIKA predstavlja našu ruku prijateljstva u ime Vlade i naroda Republike Turske i mi smo uspjeli da damo podršku ovoj organizaciji“, kazao je Galip.

www.e-vijesti.com

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.