26.5.2024 14:15
Breaking News

Tim turskih naučnika završio prvu fazu razvoja vakcine protiv koronavirusa

Grupu istraživača koji rade na ovom projektu istraživanja i razvoja vakcine čine ukupno 32 naučnika i medicinska stručnjaka

Tim stručnjaka i naučnika s turskog Univerziteta Ege je završio prvu fazu projekta razvoja vakcine protiv koronavirusa.

Stručnjaci ovog univerziteta su u laboratoriji počeli s testiranjem oblika antigena, što se smatra prvim korakom u okviru razvoja domaće DNK vakcine, koja je još poznata i kao vakcina treće generacije.

Projekat “Razvoja vakcina i lijekova protiv COVID-19” zajedno provode Centar za razvoj lijekova i farmakokinetička istraživanja (ARGEFAR) pri Univerzitetu Ege i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju pri Vijeću za naučna i tehnološka istraživanja Republike Turske (TUBITAK).

Grupu istraživača koji rade na ovom projektu istraživanja i razvoja vakcine čine ukupno 32 naučnika i medicinska stručnjaka.

Turski naučnici su za sedam dana završili prvu fazu projekta razvoja vakcine protiv koronavirusa tako što su osmislili sadržaj antigena, koji predstavljaju molekule koje potiču stvaranje antitijela, odnosno imunu reakciju u organizmu.

Dr. Mert Doskaya, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ege, u razgovoru za AA je kazao da od 2007. godine rade na razvoja vakcina i lijekova.

Podsjetio je na podatak Svjetske zdravstvene organizacije da je više od 50 istraživačkih i naučnih centara u svijetu već započelo studije o razvoju vakcine protiv koronavirusa.

“Ustvari, projekti koje radimo u Turskoj su u sličnoj fazi kao i kod ostalih u svijetu. Njih pet je već započelo klinička ispitivanja, odnosno prve eksperimente na ljudima. Ostali se pripremaju za eksperimente na životinjama”, kazao je Doskaya.

Istakao je također da u narednom periodu planiraju utvrditi efikasnost DNK vakcina.

“Naš cilj je da razvijemo našu, domaću DNK vakcinu. Završili smo prvu fazu naših aktivnosti, a to je sadržaj antigena. Sada planiramo utvrditi efikasnost DNK vakcina koje ćemo u roku od 4 mjeseca testirati na životinjama. Nakon toga, naš cilj je da što prije provedemo klinička ispitivanja na ljudima pomoću DNK vakcine za koju vjerujemo da će potaknuti snažan zaštitni imunološki odgovor”, kazao je ovaj stručnjak.

Dr. Ercument Karasulu, direktor ARGEFAR-a, podsjetio je da ovaj centar već 27 godina radi na istraživanju i razvoju lijekova.

“Prije dvije i po godine formirali smo grupu za razvoj vakcina i lijekova. Nakon što se pojavila pandemija koronavirusa brzo smo počeli s aktivnostima i na razvoju domaće DNK vakcine”, kazao je Karasulu.

Prof. Dr. Necdet Budak, rektor Univerziteta Ege, izjavio je da je veoma ponosan na cijeli tim stručnjaka koji danonoćno rade na projektu razvoja vakcine protiv koronavirusa.

TRT

Check Also

Novosti iz Acibadema

Mišićno-koštani sistem: Ortopedi vrhunske klase Ortopedija je oblast medicine specijalizovana za dijagnostikovanje, liječenje i prevenciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.