29.5.2024 19:59
Breaking News

Turci bili prvi strani vlasnici nepokretne imovine u Crnoj Gori

Diplomatski odnosi Crne Gore i porte (Turske) uspostavljeni su nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i priznanja crnogorske nezavisnosti.

Prema navodima „Glasa Crnogorca“ od 27.oktobra 1879. godine na Cetinje je kao izaslanik Otomanske imperije stigao Halid – Bej, vanredni poslanik otomanske porte pri Dvoru Nj.V. Knjaza.

Od 1881-1884 Tursku je na Cetinju predstavljao ministar – rezident rizabeg, a poslije njega do 1889. godine opunomoćeni ministar Dževat paša.

Dževat paša je 1888. godine pismeno zamolio Knjaza da može otkupiti „od jednog privatnog vlasnika  kuću za zgradu svog poslanstva“.

Knjaz Nikola je to odobrio, pa prema pisanju Glasa Crnogorca, Turska je bila prva strana zemlja koja je postala vlasnik nepokretne imovine u Crnoj Gori.

Radilo se o kući vojvode Maša Vrbice, podignutoj 80-ih godina XIX vijeka, u Bajovoj ulici br 1( na istoj adresi se kuća i danas nalazi). Kuća je popularno tada nazivana „pašina kuća“.

Uz kuću, Knjaz Nikola je ustupio Turskom poslanstvu poveći plac ispred te kuće, na kojem je od strane Turske podignuta bašta i park. Na prostoru bašte i parka je 30-tih godina XX vijeka podignuto zdanje Banske palate (Banovina- današnja zgrada Skupštine prijestonice).

U Turskom poslanstvu je avgusta 1888. godine svečano proslavljen Sultanov dan, odnosno Dan zacarenja Nj.V. Cara Abdul – Hamida.

Zgrada bivšeg Turskog poslanstva u arhitektonskom smislu je „obična“ cetinjska kuća „na dvije vode“.

Kao tursko poslanstvo zgrada je korišćena do septembra 1912. kada je Crna Gora objavila rat Turskoj i kada je došlo do prekida diplomatskih odnosa između dvije države.

U razdoblju između dva svjetska rata u ovom objektu je bilo smješteno  Žensko dobrotvorno društvo „Knjeginja Zorka“.

Objekat je prešao u vlasništvo ove humanitarne organizacije, koja je u njemu 1918. osnovala sirotinjski dom, a 1920. godine otvorila i Žensku zanatsku školu koju je tokom godina pohađalo nekoliko stotina djevojaka.

Tu je otvorena i prva đačka trpeza, koja je iz svojih sredstava izdržavala 50 učenika siromašnog imovinskog stanja.

U poslijeratnom periodu u ovoj zgradi su bila smještena razna nadleštva i preduzeća, među kojima i građevinsko preduzeće Gradnja.

Od  1995. u njoj je smješten Fakultet dramskih umjetnosti. Izgradnjom planiranog Univerzitetskog centra za smještaj tri umjetničke galerije  ovaj prostor bi ostao upražnjen, baš kao što je slučaj sa Ruskim i Engleskim poslanstvo.

Prema nekim najavama  ambasade Turske oni su zainteresovani da koriste ovaj prostor.

U julu prošle godine NVO Građanska inicijativa je    obnovila grb na zgradi Turskog poslanstva.

Cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.