25.5.2024 3:15
Breaking News

Otvoren Počasni Konzulat Crne Gore u Izmiru

U subotu 26. oktobra u Izmiru u Hotelu Hilton je svečanim prijemom otvoren Počasni konzulat Crne Gore za Egejsku regiju sa sjedištem u Izmiru. Za počasnog konzula je zvanično imenovan g-din Đunejt Bosnaler (Cüneyt Bosnalıer).

Prijemu je prisustvovao ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Ramo Bralić koji je zvanično uručio egzekvaturu budućem počasnom konzulu i obratio se prisutnim gostima. Pored ambasadora Bralića prisustvovalo je i ostalo osoblje ambasade CG u Republici Turskoj, prisustvovali i mnogi uvaženi gosti, oko 250 zvanica iz političkog, kulturnog i privrednog života Izmira, kao i mnogobrojni iseljenici i studenti.

Prijemu je bio prisutan i predstavnik MVPEI CG Dejan Vuković, direktor direkcije za privilegije i imunitete u Generalnom direktoratu za konzularne poslove, predstavnik MVP RT za područje Egeja ambasadorka Serpil Altman, zamjenik valije (guvernera) Izmira Mustafa Harpurtlu, predsjednik opštine Bornova Kamil Okjaj Sindir (inače je opština Bornova-Izmir bratska opština sa Bar opštinom iz Crne Gore), predsjednik opštine Burhanije Fikret Akova (inače je opština Burhanija bratska opština sa opštinom Bijelo Polje iz Crne Gore ), generalni konzul BiH u RT Hrvoje Kanta, počasni konzul BiH u Izmiru Kemal Bajsak, budući konzul CG za područje Hataja Šerif Tosjali, među iseljenicima posebno izdvajamo generala u penziji Đumhura Ozerka, porijeklom iz Bara, čija se porodica doselila 1930.g u Republiku Tursku, kao i mnogi drugi predsjednici udruženja iseljenika, članovi udruženja i studenti Crne Gore koji se nalaze u Izmiru.

Otvaranjem počasnog konzulata u Izmiru otvorena je i još jedna crnogorska kuća, s otvorenim vratima za sve koji se osjećaju da je Crna Gora ne samo država njihovog porijekla, već prijateljska zemlja koja želi da održi kontakte s Republikom Turskom na svim poljima. Počasni konzul će imati veliki zadatak da posebno radi na razvoju saradnje na polju ekonomije i kulture, kao i intezivaranju saradnje sa iseljeničkom zajednicom.

Crnogorska zastava će se vioriti u Izmiru sve dok se bude viorila i turska zastava. Sve ovo je pokazatelj prijateljskih i dobrih odnosa između Crne Gore i Republike Turske.


Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.