16.7.2024 5:55
Breaking News

Turci zainteresovani za aerodrome u Podgorici i Tivtu

Turska kompanija TAV, koja upravlja sa 17 aerodroma na tri kontinenta, upoznata je sa planovima Vlade Crne Gore da valorizuje naše aerodrome i zainteresovana je za ulazak u Crnu Goru, rezultat je  sastanka u Skoplju ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića sa predstavnicima TAV-a.

Koordinator Holdinga Aerodroma TAV Giraj Čolpan i član Odbora direktora TAV-a Zoran Krstevski izrazili su spremnost da dođu u Crnu Goru i započnu sa predstavnicima Vlade razgovore o modelima valorizacije aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Predstavnici kompanije TAV upoznali su ministra Nurkovića sa svojom djelatnošću navodeći da upravljaju, među ostalim, aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Aerodrom „Aleksandar Veliki“ u Skoplju kompanija TAV je preuzela 2012. godine koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona eura, a u ohridski 10 miliona.

“Aerodrom u Skoplju je prilikom preuzimanja imao promet od 600.000 putnika godišnje i letjelo se na 12 destinacija, a sada ima dva miliona putnika godišnje sa 37 destinacija. Godišnji rast je 15 odsto”, naveli su predstavnici kompanije TAV.

Dodali su da je ostvaren svjetski standard da povećanje broja putnika za milion donosi direktno otvaranje 1.000 radnih mjesta, isto toliko indirektno i 1.000 radnih mjesta u uslugama. Takođe u ovom slučaju je zabilježeno i povećanje ulaska turskih kompanija na makedonsko tržište.

Ministar Nurković je rekao da je imao prilike da upozna rad i nekadašnjeg skopskog aerodroma i da se to ne da uporediti sa onim što je Aerodrom „Aleksandar Veliki“ danas.

„Oduševljen sam onim što je urađeno na aerodromu u Skoplju“, rekao je ministar Nurković izrazivši očekivanje da će se uskoro sastati u Crnoj Gori sa predstavnicima TAV-a.

Kompanija TAV je vodeća u svijetu po transferu putnika. Među ostalim u ovom trenutku gradi novi aerodrom u Havani.

m.cdm.me

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

One comment

  1. Velike ribe gutaju male…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.