20.4.2024 0:12
Breaking News

Turističke destinacije u Turskoj

Turska je država koja se prostire većim dijelom u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi.

Nalazi se na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora. Predstavlja zemlju kontrasta, s jedne strane nastoji da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost.

Zemlja koja spaja istok i zapad, dva kontinenta, bila je dom za mnoge značajne kulture i svetske civilizacije više od deset hiljada godina. Mnogi je nazivaju kolevkom civilizacije, a iskopine koje svedoče o tragovima ljudskog života iz doba neolita, vraćaju nas 6.500 god. p.n.e. Od tada pa sve do savremenog doba ovim teritorijama prohujalo je nebrojeno civilizacija i kultura, svaka od njih ostavljajući vidljive tragove.

Danas Turska zauzima površinu od 780.580 km2 i ima oko 73 miliona stanovnika. Poslednjih godina turizam je doživeo nagli uspon, a Turska se svrstala u 20 najznačajnijih svetskih turističkih destinacija.

Prelepi pejzaži smaragdnih uvala, kilometri peskovitih plaža, bistra tirkiznoplava voda, mediteranska klima, tradicionalna kuhinja, krstarenja, luksuzni hoteli, privlače godišnje preko 27 miliona turista iz celog sveta.

Alanja | Turska

Alanja se nalazi u jugoistočnom delu Turske obale.

Udaljena je od Antalije 135 km i predstavlja jedan od najlepših turističkih centara na turskoj rivijeri. Smeštena je u velikom zalivu, između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu.

Alanja je u antičko vreme bila pomorska baza poznata pod imenom Coracesium. Grad je osnovan još u IV veku p.n.e, a za vreme vladavine Seldžuka ovaj grad menja ime u Alainye. Tek 1935. god, kada je čuveni Ataturk posetio ovaj grad, nazvao ga je Alanja.

Najimpozantnije obeležje je svakako tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka. Dugačka je 7 km i sa preko stotinu kula jedna je od najpoznatijih tvrđava u ovom delu Mediterana.

Gradom dominira osmougaona Crvena kula koja je jedinstvena po svom arhitektonskom rešenju. Danas se u ovoj kuli nalazi Etnografski muzej.

Ono što Alanju izdvaja od ostalih turskih letovališta su beskrajno duge šljunkovite plaže, mnoštvo hotela i izuzetno bogat noćni život.

Antalya | Turska

Antalya nalazi se na krajnjem jugu zapadnog dela Turske i predstavlja biser mediterana.

U I veku p.n.e oblast je pripadala kraljevini Pergam, a njen vladar kralj Atal naložio je svojim ljudima da pronađu najlepše mesto na svetu, raj na zemlji.

Osnovan je grad nazvan Ataleja, danas Antalija.

Od tada mnogi su narodi sa čežnjom gledali prema tom gradu koji je kroz istoriju mnogo puta menjao vladare. Kada su Rimljani osvojili Pergamsko kraljevstvo, Ataleja je postala izvanredan rimski grad koji je posetio car Hadrijan 130. god n.e., a slavkoluk izgrađen u njegovu Čast i danas postoji.

Grad čine dva dela: stari do grada – Kaleidži koji je podignut oko stare luke; i novi deo sa širokim bulevarima, tržnim centrima, kao i mogućnostima za noćni provod. Bogato istorijsko i kulturno nasleđe Rimljana, Vizantije i Seldžuka, zajedno sa peščanim plažama i toplim, čistim morem, čini ovaj grad prestonicom turskog turizma.

Belek | Turska

Belek je novo, moderno turističko naselje koje se nalazi 30 km istočno od Antalije.

Ovo mesto čini najluksuzniji hoteli na dugim peščanim plažama, okruženim borovim šumama, eukaliptusima i divno uređenim baštama.

Belek je čuven po dobrim golf terenima na kojima se održavaju mnogobrojna svetska takmičenja u golfu.

Bodrum | Turska

Bodrum se nalazi na istoimenom poluostrvu, nasuprot grčkom ostrvu Kos, na mestu gde se susreću Egejsko i Sredozemno more.

Staro ime Bodruma je Halikarnas, rodno mesto Herodota, a mnogobrojni kameni ostaci u gradu i oko njega govore u prilogu njegove burne poršlosti.

Gradom dominara tvrđava Halikarnas, jedinstven primerak srednjovekovne arhitekture, koju su podigli vitezovi sa Rodosa. Nekada je bila zatvor, a danas je pretvorena u podvodni arheološki muzej, sa eksponatima koji datiraju još iz Bronzanog doba.

U Bodrumu se nalazi i jedno od sedam svetskih čuda antičkog doba, grobnica kralja Mausolusa, od koje je i nastao naziv za monumentalne grobnice, mauzolej.

Danas je Bodrum jedno od najposećenijih turističkih mesta u Turskoj, sa centrom umetničke kolonije, što se može videti po mnogobrojnim galerijama i boemskoj atmosferi. Bodrum je poznat i po noćnom životu koji traje do jutarnjih sati, a brojni restorani, barovi, noćni klubovi, kao i prodavnice otvoreni su celu noć.

Gumbet

Oblast Gumbet nalazi se 2,5 km zapadno od Bodruma. Poznata je po lepim plažama i velikom broju hotela, a blizina samog grada Bodruma učinila je ovo mesto atraktivnim za turiste.

Didim | Turska

Još jedan biser Egejskog mora, letovalište Didim, nalazi se na oko 100 km severno od Bodruma, u oblasti Altinkum, na severnoj obali zaliva Guluk.

Sama reč „altinkum“ znači „zlatni pesak“, a svako ko se nađe na mestu gde se susreću dve glavne plaže, videće da je oblast sa pravom dobila taj naziv.

Nekadašnje jonsko svetilište Dydima, dom je jednom od najlepših primera jonskog stila, hramu posvećenom bogu Apolonu. U samom podnožju hrama se nalazi i čuvena glava meduze.

Milet

Nedaleko od Didima je i drevni grad Milet, jedan od najznačajnijih antičkih gradova, iz kog su potekli neki od najvažnijih filozofa stare Grčke, poput Talesa i Anaksimena, a danas je nezaobilazan arheološki lokalitet.

Prva, Druga, Treća plaža

Najčuvenija plaža je tzv. „Prva“ plaža koja zauzima gotovo celu dužinu grada, zadim sledi „Druga“ na samom kraju ove oblasti i „Treća“, koja se nalazi van grada. Sve tri su pokrivene sitnim, zlatnim peskom i pružaju nezaboravan ugođaj, a boravak će biti upotpunjen i brojnim restoranima, kafeima i prodavnicama.

Fetije | Turska

Popularno letovalište Fetije se nalazi južno od Marmarisa u predivnoj borovoj šumi sa izlazom na jednu od najlepših plaža.

Iznad grada se nalaze ruševine koje su gradili vitezi sa Rodosa. U antičko doba grad se zvao Temlesos, iznad njega se nalaze kamene grobnice, najznačajnija je grobnica Amyntas-a koja datira iz IV veka p.n.e.

Fetije krase velika marina, živopisni bazari, kuće građene u etno stilu i planinski pejzaž u pozadini. Noćni život pruža brojne mogućnosti za zabavu, od orijentalnih do moderno uređenih barova. Ono po čemu se Fetije izdvajaju od ostalih primorskih gradova jesu čuvene peščane plaže od kojih je svakako najpoznatija Olu Deniz plaža.

Olu Deniz – Plava Laguna, zvanično najlepša plaža Mediterana (Nacionalni park), okružena je padinama planine Baba i četinarskom šumom. Duga je oko 3 km, prekrivena sitnim šljunkom, završava se sprudom koji je odvaja od otvorenog mora, od centra Fetija je udaljena 12 km. Aerodrom Dalaman je udaljen 55 km a aerodrom Bodrum 210 km.

Kemer | Turska

Kemer je smešten u podnožju planine Taurus, 40 km je udaljen od Antalije.

Do nedavno ribarsko seoce, vremenom je preraslo u svetski poznato letovalište na Sredozemnom moru.

Kristalno čisto more, luksuzni hoteli i predivne šljunkovite plaže učiniće Vaše letovanje nezaboravnim.

Kusadasi | Turska

Kušadasi se nalazi na severnoj obali Egejskog mora.

Od Izmira, jednog od većih turskih gradova, je udaljen 90 km a od aerodroma u Bodrumu oko 150 km.

Naziv grada potiče od malog ostrva nazvanog „ostrvo ptica“ sa kojim je povezan uskim nasipom. Od malog ribarskog mesta prerastao je u jedan od glavnih turističkih centara ne egejskoj obali Turske, koji u sezoni poseti oko pola miliona turista.

Mnogi narodi su obeležili istoriju Kušadasija – Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi u okolinu grada. Drevna tvrđava iz XV veka nalazi se pored gradske plaže i predstavlja simbol grada. Duh otomanskog carstva možete osetiti na svakom koraku – šetajući kaldrmisanim ulicama, cenkajući se u nekoj od prodavnica i uživajući u specijalitetima turske kuhinje. Kušadasi krasi sedam predivnih plaža, nacionalni park, mnogobrojni restorani, turski barovi do kojih lako možete doći malim autobusima-dolmušima. Sam centar grada je dinamičan, pun različitih mesta za izlaske dok se van grada nalazi veliki broj hotela i plaža u mirnom okruženju.

Lara | Turska

Lara-Kundu je nova regija najbliža aerodromu u Antaliji.

Oblast se sastoji od hotela visoke kategorije, smeštenih na poznatoj Lara plaži koja je dugačka 8 km, sa kristalno čistim morem.

Lara | Turska Opis države | leto

Marmaris | Turska

Sudeći po istoričaru Herodotu tvrđava u Marmarisu datira još iz 3000 god. p.n.e.

Nije sasvim sigurno kada je Marmaris osnovan ali u VI veku bio je poznat kao grad Physkos i smatrao se delom Karije.

Tokom burne istorije ono što je ostalo autentično je Otomanska tvrđava iz XIV veka, koja je sada muzej i svakako je vredna razgledanja.

Danas je Marmaris jedna od najvećih marina poznata po svojoj reputaciji kao najbolja i najsigurnija na istočnom Mediteranu.

Marmaris je udaljen oko 150 km od aerodroma u Bodrumu. Duž glavnog šetališta prolazi se pored plaže sa jedne strane a na drugoj strani se nalazi veliki broj hotela, restorana, barova. U ovom gradu se prepliće moderna atmosfera sa ukusom, mirisom i zvukom orijenta. Ulica barova je mesto za provod sa velikim brojem različitih klubova i diskoteka koje se nikada ne zatvaraju.

Ičmeler

Ičmeler je gradić koji je povezan sa Marmarisom, popularno turističko mesto u velikoj lepoj uvali, okruženo borovom šumom koja se proteže uz dugu peščanu plažu. Mesto je idealno za porodični odmor uz zagarantovano sunce, pesak i ljubaznost lokalnog stanovništva.

Sarimsakli | Turska

Sarimsakli se nalazi na severnoj obali Egejskog mora, preko puta grčkog ostrva Lezbos.

Od Izmira, jednog od najvećih turskih gradova, udaljen je 155 km, a od Beograda ga deli 1.150 km.

Sarimsakli ima jednu od najlepših i najdužih peščanih plaža na Egejskom moru (15 km).

Ovo podneblje je Svetska zdravstvena organizacija svrstala među najbolje vazdušne banje budući da vlažnost vazduha iznosi neverovatnih 0,5 % pa samim tim blagotvorno deluje na plućne bolesti kao što su as¬tma, hronični bronhitis i druga obolenja disajnih organa i bolesti srca.

Sarimsakli ima 7 000 stanovnika, a u nekoliko navrata se i naše stanovništvo naseljavalo na tim prostorima, tako da se često čuje naš jezik i posebna pažnja pridaje našim turistima.

Ovo letovalište ima veliki broj hotela, apartmana, restorana sa turskom, grčkom, italijanskom i srpskom kuhinjom. Nedaleko od Sarimsaklija nalaze se mnoga istorijska mesta koja svakako vredi posetiti kao deo bogate istorije ovog kraja: Troja (170 km), Pergamon (65 km) i Efes (250 km).

Side | Turska

Side i Manavgat, antički gradovi i moderna letovališta, su prava kombinacija za one koji pored odmora žele da upoznaju i kulturno – istorijsko nasleđe ove regije.

Gradom dominira antički amfiteatar iz VII veka i Apolonov hram, a brojni restorani, kafići i peščane plaže učiniće vaš doživljaj potpunim!

http://www.odeontravel.rs

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.