14.6.2024 2:31
Breaking News

Turkish Airlines sada vrijedi više od njemačke Lufthanse

Tržišna vrijednost Turkish Airlinesa dostigla je 191,3 milijarde turskih lira (10,26 milijardi dolara), što je više od rezultata njemačke aviokompanije Lufthansa čija je vrijednost 9,28 milijardi eura.

Cijena dionica turskog avioprevoznika, koja je 31. decembra 2021. godine iznosila 20,02 turske lire (1,54 dolara), skočila je u prošli ponedjeljak za 592,3 posto na 138,6 turskih lira (7,43 dolara).

Kurs dolara i lire bio je na 13 na kraju prošle godine i 18,64 na počeku prošle sedmice. S druge strane, cijena dionice Lufthanse je od početka ove godine porasla za 25,7 posto.

Dok je Turkish Airlines brzo prevazišao negativne finansijske efekte pandemije Covid-19 i veoma snažno povećao profit u 2022. zahvaljujući svojim potezima na globalnom nivou, oporavak Lufthanse nakon pandemije nije bio lak, piše Anadolu Agency.

Od trećeg kvartala godine, ukupni prihodi Turkish Airlinesa od 6,1 milijardu dolara, premašili su njegove ukupne prihode u istom periodu 2019. godine za 52 posto, dok su prihodi od kargo servisa porasli za 110 posto posto na približno 880 miliona dolara u istom periodu.

Neto profit kompanije iznosio je 1,5 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Dok je pandemija izazvala veliku krizu za svjetsku avio-industriju, Lufthansa grupa, koja također posjeduje Eurowings, Swiss, Brussels i Austrian Airlines, došla je do tačke bankrota.

Vlade Švajcarske, Austrije i Belgije, a posebno njemačka vlada, spasile su kompaniju od bankrota tako što su obezbijedile paket pomoći od devet milijardi eura 2020. godine.

Zbog pada potražnje putnika tokom pandemije, aviokompanijama je bilo teško da prikupe sredstva dokapitalizacijom.

Pošto se potražnja putnika oporavlja, Lufthansa grupa je prikupila 2,14 milijardi eura u oktobru 2020. godine kako bi vratila dio javnog paketa za spašavanje.

S druge strane, Lufthansa Group je prvi put objavila operativni profit u pandemijskoj krizi u trećem kvartalu 2021. godine, pošto je potražnja za letovima porasla nakon ukidanja globalnih ograničenja putovanja, prenio je biznis.rs.

investitor.me

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.