14.7.2024 22:20
Breaking News

Turska: 2016. godina obilježena megaprojektima

Među turskim megaprojektima u 2016. godini treba izdvojiti most Yavuz Sultan Selim u Istanbulu, Evroazijski tunel koji ispod Bosfora spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula, te most Osmangazi

Iako se u 2016. godini u Turskoj desilo više terorističkih napada te pokušaj državnog udara, ova zemlja će godinu na izmaku pamtiti i po megaprojektima koji su realizirani u posljednjih 12 mjeseci.

Među turskim megaprojektima u 2016. godini treba izdvojiti most Yavuz Sultan Selim u Istanbulu, Evroazijski tunel koji ispod Bosfora spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula, te most Osmangazi, dio autoceste koja je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji.

Pored toga, danas u Kastamonuu će biti otvoren tunel Ilgaz 15. juli.

– Most Osmangazi-

Most Osmangazi je četvrti najveći most na svijetu te drugi najveći viseći most u Evropi. Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra. Putovanje Zaljevom smanjeno je sa dva sata na četiri minute.

– Most Yavuz Sultan Selim-

Most je dug 1,4 kilometra, širok 59 metara i ima osam prometnih traka i dvosmjernu željezničku prugu. Gradnja je koštala 900 miliona eura. Piloni mosta visoki su 323 metra. Most je otvoren 26. augusta.

– Evroazijski tunel –

Riječ je o podmorskom prometnom tunelu koji povezuje evropsku i azijsku obalu Bosfora, s jedne strane Istanbula na drugu, odnosno između Kazlicesmea i Goztepea, putovat će se 15 minuta, umjesto 100 minuta koliko je ranije bilo potrebno. Izgrađen je 106 metara ispod nivoa mora. Projekat je dug 14,6 kilometara, a otvoren je 20. decembra.

– Tunel Ilgaz 15. juli-

Radovi su počeli 2012. godine. Tunel povezuje unutrašnju Anadoliju i Zapadnu Crnomorsku regiju. Ulaz i izlaz tunela projektiran je u obliku usta morskog psa. Sastoji se od dvije cijevi, jedna je duga 5.370, a druga 5.391 metar. Ovim megaprojektom bit će smanjen broj saobraćajnih nesreća koje nisu rijetkost zbog čestog snijega i oštre zime koja je prisutna na planini Ilgaz.

Nakon što bude otvoren, tunel će skratiti put na planini dug 16,8 kilometara na 11,4 kilometra. Time će putovanje , ukoliko ne bude nikakvih problema, koje traje 35 minuta, biti skraćeno na osam minuta. Osim toga, ovo će biti najduži tunel u Turskoj otvoren za saobraćaj.

– Satelit Gokturk-1-

Početkom mjeseca lansiran je turski satelit Gokturk-1, koji ima cilj da bez geografskih ograničenja šalje satelitske snimke visoke rezolucije.

Proizvodnja, razvoj i testiranja drugog vojnog satelita Gokturk-1 počela je 19. jula 2010. godine.

Gokturk-1 sa karakteristikama koje ima kada je riječ o kapacitetu i rezoluciji snimaka, brzini preuzimanja podataka, sposobnošću manevrisanja i razvijenim sistemom na zemlji pojačat će snagu Turske u svemiru.  Planirano je da satelit godišnje šalje više od 60.000 snimaka.

Megaprojekat u sektoru komunikacija u Turskoj je uvođene 4,5 G tehnologije koja je u mobilnoj komunikaciji deset puta brža od 3G.

 

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.