25.7.2024 2:14
Breaking News

Pejović i Galip: Turska važna za stabilnost Evrope

Turska je važna za stabilnost Bliskog istoka i Evrope, ocijenio je crnogorski ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, tokom razgovora sa turskim ambasadorom, Serhatom Galipom.

Oni su,kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovarali o ostvarenim rezultatima i daljim obavezama dvije države u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

„Galip je informisao Pejovića o dosadašnjim rezultatima Turske u procesu pristupanja EU u kojima je otvoreno 15 poglavlja, od kojih je jedno zatvoreno, i upoznao ga sa sprovedenim reformama u pravcu dobijanja vizne liberalizacije“, kaže se u saopštenju.

Turski ambasador je ukazao je da su različiti pogledi na izbjegličku krizu doveli do zahlađenja odnosa na relaciji Turska –EU što je kao posljedicu imalo privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora.

Pejović je, dodaje se, zahvalio Turskoj na dosadašnjoj dobroj saradnji u procesu pristupanja EU, kao i na podršci procesu evroatlantske integracije, koja je potvrđena ratifikacijom Protokola o pristupanju NATO-u u turskom parlamentu.

„On je istakao da je Turska važna za stabilnost, kako Bliskog istoka, tako i Evrope i prenio očekivanje da će ubrzo doći do normalizacije odnosa i nastavka pristupnih pregovora s EU. Na toj liniji, ministar Pejović je uputio poziv turskom ministru za evropske poslove Omaru Čeliku poziv da posjeti Crnu Goru“, kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su razgovarali o reformama u oblasti vladavine prava i o situaciji na polju rješavanja migrantske krize i saglasili su se o potrebi intenziviranja saradnje u duhu partnerstva i obostranih interesa dvije države.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.