23.4.2024 10:08
Breaking News

Turska će pomoći Crnoj Gori u izgradnji naučno-tehnološkog parka

Uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Podgorici biće od velike važnosti za Crnu Goru, a Turska bi mogla biti od pomoći Crnoj Gori, imajući u vidu iskustvo i ekspertski kadar, konstatovano je na sastanku ministarke nauke Sanje Vlahović sa ambasadorom Turske Serhatom Galipom.

Vlahović je istakla da je ključnu kariku u generalnom poboljšanju stanja u crnogorskoj nauci predstavljalo značajno povećanje ulaganja, a poseban akcenat je stavila na modele koji predstavljaju sponu nauke i biznisa.

Prema riječima Galipa, izutetno je dobro što će park biti izgrađen u Univerzitetskom kampusu i samim tim vezan za akademsku zajednicu, što ne isključuje ulazak u park i drugih zainteresovanih strana, ali ima prednost okretanja akademske zajednice i studenata razvojnim istraživanjima i stavljanju ideja i inovacija u službu razvoja.

”Naučnotehnološki parkovi u Turskoj postoje već dugo i možemo reći da smo zaista postigli zavidan nivo. Upravo to su mehanizmi koji su napravili temelj današnjoj zdravoj ekonomiji Turske”, dodao je on.

Na sastanku je takođe konstatovano da potpisani Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji iz aprila 2013. godine, kao i Protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva nauke Crne Gore i Naučno-tehnološko istraživačkog savjeta Turske otvaraju mogucnost dalje saradnje naučnoistraživačkih zajednica ove dvije zemlje.

www.cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.