18.7.2024 2:53
Breaking News

Turska će za izgradnju vodovoda u Plavu donirati 350 hiljada eura

Turska će podržati opštinu Plav po pitanju nedostatka snadbijevanja vodom kroz Tursku agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. U tu svrhu će za prvu fazu izrade novog vodovoda biti opredijeljeno 350.000 eura donacije, rekao je predsjedniku Bošnjačke stranke Rafetu Husoviću, koji boravi u višednevnoj posjeti Turskoj, zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag.

Bozdag je pored Husovića, u srijedu primio i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića i predsjednika opštine Plav Orhana Šahmanovića.

“Predsjednik Husović se zahvalio gospodinu Bozdagu na prijemui i izrazio zadovoljsto dosadašnjom bliskom saradnjom. Takođe je izrazio zahvalnost Vladi Republike Turske na podršci koju daje Crnoj Gori. Tokom susreta razovarano je i o određenim projektima pomoći TIKE, koji su planirani za naredni period”, ističe se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Bozdag je nakon susreta izjavio da je  tokom sastanka u Ankari sa potpredsjednikom Husovićem imao priliku da razgovara o odnosima između dviju zemalje.

“Bošnjačko-muslimanska zajednica u Crnoj Gori služi kao bitan most između Turske i Crne Gore”, rekao je on, naglašavajući istorijske odnose između dva naroda.

Bozdag je takođe rekao da će Turska podržati opštinu Plav po pitanju nedostatka snadbijevanja vodom kroz Tursku agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. U tu svrhu će za prvu fazu izrade novog vodovoda biti opredijeljeno 350.000 eura donacije.

Husović je sa reisom Islamske zajednice u CG Rifatom ef. Fejzićem i predsjednikom opštine Plav Orhanom Šahmanovićem takođe bio u posjeti reisu Islamske zajednice Turske Prof. Dr. Mehmeta Görmeza.

Predsjednik Husović se zahvalio reisu Turske i naglasio značaj ove posjete.

“Vaša podrška je veoma bitna  kao i pomoć koju Turska pruža Islamskoj zajednici u Crnoj Gore,  ovde bih posebno istako podršku i pomoć pri izgradnji Medrese u Podgorici“, rekao je Husović

Reis Turske Gormez je izrazio zadovoljstvo na zajedničkoj posjeti kao i zajedništvu političkih i vjerskih predstavnika Bošnjaka iz Crne Gore, kao i na značaj jedinstva muslimana u Crnoj Gori.

“Pored toga veoma nam je drago što je Crna Gora u vremenima velikih izazova sačuvala mir, kao i dobre odnose među pripadnicima svih konfesija. Turska sa Crnom Gorom ima dobre i prijateljske odnose i naš je cilj da Balkan kao i Crna Gora stvori trajni mir i blagostanje ljudi”, istakao je Gormez.

Delagacija, na čelu sa predsjednikom Husovićem posjetila je i generalni  direktorijat TIKE  u centrali ove agencije u Ankari.

“Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i pomoćima koje je TIKA od svog djelovanja na teritoriji Crne Gore ostvarila. Takođe, je bilo govora i projektima koji će se, pod pokroviteljstvom ove agencije, ostvariti u Crnoj Gori u narednom periodu”, ističe se u saopštenju Bošnjačke stranke.

U višednevnoj posjeti Turskoj predsjednik Husović je sa saradnicima posjetio opštinu Konja kao i više državnih institucija Republike Turske.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.