14.6.2024 1:04
Breaking News

Delegacija Podgorice završila učešće na kongresu u Turskoj

Delegacija Podgorice, na čelu sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom završila je učešće na Trećem međunarodnom kongresu o vodosnabdijevanju, prečišćavanju otpadnih voda i tretmanu čvrstog otpada u Istanbulu, u okviru koga je održan i Sastanak gradonačelnika svijeta.

Kako je saopšteno iz PG biroa, na kraju ovog skupa gradonačelnici i drugi predstavnici vlasti gradova iz 45 zemalja svijeta potpisali su dva važna dokumenta – Istanbulski konsenzus o vodi i Istanbulski konsenzus o otpadu – kojima se predviđaju mjere i aktivnosti koje će lokalne i regionalne vlasti preduzeti u ovim oblastima s obzirom na aktuelne globalne promjene.

Delegacija Glavnog grada, u kojoj su, pored ostalih, bili i tehnički direktor „Vodovoda” Filip Makrid i odbornik Skupštine Glavnog grada Nedžad Drešević, upoznala je predstavnike lokalnih vlasti i brojnih kompanija prisutnih na kongresu, sa  „projektom vijeka” za Podgoricu – izgradnjom uređaja za prečišćavanje otpadnih voda sa primarnom kolektorskom mrežom dugom preko 40 kilometara.

“Informacije koje su prilikom ovih susreta dobijene izuzetno su značajne za pripremu tendera za naš projekat”, ističe se u saopštenju PG biroa.

U radu velikog međunarodnog skupa u Istanbulu učestvovali su i članovi turske Vlade – ministar zaštite životne sredine i urbanizma Erdogan Barjaktar i ministar šumarstva i vodoprivrede Vejsel Eroglu, zatim poslanik i predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine turskog Parlamenta Erol Kaja, prvi zamjenik gradonačelnika Istanbula Ahmet Selamet, kao i ugledni naučnik, profesor Univerziteta u Štutgartu dr Oktaj Tabasaran.Podsjećamo, gradonačelnik Mugoša tokom boravka u Istanbulu razgovarao je i sa gradonačelnikom tog grada dr Kadirom Topbašem.

“Delegacija Podgorice posjetila je i „Iston”, jednu od najvećih fabrika, ne samo u Turskoj, za proizvodnju betonskih elemenata za infrastrukturu, saobraćajnice i uređenje parkova i zelenih površina. Rukovodstvo fabrike je izrazilo spremnost da dođe u Podgoricu kako bi upoznali grad i razmotrili mogućnosti za učešće u našim projektima. Glavni grad će dragocjena iskustva i informacije sa međunarodnog kongresa u Istanbulu podijeliti sa Zajednicom opština Crne Gore, kao i pojedinačno sa svim zainteresovanim lokalnim samoupravama”, zaključuje se u saopštenju PG biroa.

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.