20.7.2024 0:22
Breaking News

Turska oborila rekord u izvozu: Zabilježen najveći izvoz u posljednjih 10 godina

Izvoz Turske je u oktobru ove godine povećan za 15,6 posto, u odnosu na isti period prošle godine, i dostigao je 13,5 milijardi dolara.

Turska oborila 10-godišnji rekord u izvozu na mjesečnom nivou.

Izvoz Turske je u oktobru ove godine povećan za 15,6 posto, u odnosu na isti period prošle godine, i dostigao je 13,5 milijardi dolara.

“Ovaj rezultat je najbolji u posljednjih 10 godina. Ako pogledamo na godišnji rast izvoza, on prosječno iznosi 11 posto”, izjavio je premijer Turske Binali Yildirim.

Industrijska proizvodnja u Turskoj u septembru zabilježila značajan rast

Ekonomski stručnjaci predviđaju da će turska industrijska proizvodnja na godišnjem nivou zabilježiti rast od sedam posto prema prilagođenim indeksima

Industrijska proizvodnja Turske u septembru je zabilježila rast po svim parametrima izvještaja koji je objavio Zavod za statistiku Republike Turske.

Prema prilagođenom kalendarskom i sezonskom indeksu turska industrijska proizvodnja u septembru je povećana za 10,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Septembarska industrijska proizvodnja po tom indeksu je za 0,6 posto veća i od proizvodnje ostvarene u augustu ove godine.

Uporedo s tim, industrijska proizvodnja Turske prema nepredviđenom indeksu u septembru je povećana za 13,4 posto u odnosu na proizvodnju ostvarenu u istom periodu prošle godine.

Anketa očekivanja u industrijskoj proizvodnji koju je proveo ured AA Finans predviđala je rast proizvodnje prema neprilagođenom indeksu od 10,5 posto.

Ekonomski stručnjaci predviđaju da će turska industrijska proizvodnja na godišnjem nivou zabilježiti rast od sedam posto prema prilagođenim indeksima.

 

TRT Bosanski

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.