21.4.2024 13:28
Breaking News

Evropska unija znatno povećala očekivani ekonomski rast Turske

Evropska komisija objavila je Izvještaj o projekcijama ekonomskog rasta za jesen 2017. godine, a u odnosu na prethodni izvještaj najveća promjena se odnosi na povećanje očekivane stope ekonomskog rasta Turske.

Evropska unija povećala je očekivani ekonomski rast Republike Turske sa tri na 5,3 posto za, ovu, a sa 3,3 na četiri posto za narednu godinu, dok je za 2019. godinu predvidjela ekonomski rast od 4,1 posto.

Evropska komisija objavila je Izvještaj o projekcijama ekonomskog rasta za jesen 2017. godine, a u odnosu na prethodni izvještaj najveća promjena se odnosi na povećanje očekivane stope ekonomskog rasta Turske.

U novom izvještaju Evropske unije došlo je i do revizije očekivane stope nezaposlenosti u Turskoj, pa je tako stopa za ovu godinu smanjena sa 13,6 na 11,3, za narednu godinu sa 14,1 na 11 posto, dok je očekivana stopa za 2019. godinu 10,7 posto.

Povećanje stope očekivanog ekonomskog rasta i smanjenja nezaposlenosti u Turskoj stručnjaci Evropske komisije temelje na stabilnoj inozemnoj potražnji, zamahu građevinskog sektora, široke fiskalne politike i dobrih garancija za kredite u toj zemlji.

U izvještaju se predviđa da će eurozona ove godine ostvariti ekonomski rast od 2,2, a naredne godine za 2,1 posto. Za 2019. godinu najavljen je rast os 1,9 posto.

Slična slika je i kada je u pitanju cijela Evropska unija u kojoj se ove godine očekije rast od 2,3 posto, a naredne dvije godine od po 2,1 i 1,9 posto.

U eurozoni i Evropskoj uniji se očekuje i smanjenje nezaposlenosti za manje od jedan postotak u naredne tri godine.

Kriza izazvana sjevernokorejskom nuklearnom prijetnjom i izlazak Velike Britanije iz Evropske unije se navode kao neki od najvećih rizika za ekonomiju eurozone i Evropske unije za naredni period.

 

TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.