14.6.2024 0:43
Breaking News

Turska očekuje 50 miliona turista

Turska ove godine očekuje odlične turističke rezultate – rast broja turista za 10 odsto na 50 miliona, uz prosječnu potrošnju od 700 dolara po turisti, kazao je hrvatskim novinarima na susretu u Istanbulu predstavnik istanbulske kancelarije turskog Ministarstva kulture i turizma, Bekir Kopar.

“Ove godine očekujemo oko 50 miliona turista ili oko 10 odsto više nego u 2018, s čime smo zadovoljni, a nadamo se i porastu prihoda iako su cijene smještaja i dalje oko 30 odsto niže od onih prije krize i prosječno se kreću oko 70 dolara dnevno po sobi. Prosječna potrošnja po dolasku turista ove će godine biti oko 700 dolara, a da bi dostigli planiranih 1.000 moramo i spremni smo da snažno radimo”, kazao je Kopar, piše Poslovni dnevnik.

Dodao je da ove godine imaju veliki porast bukinga, od oko 40 odsto iz Njemačke, slično je i iz Velike Britanije i Rusije, a bolje su nego lani radili i u kongresnom te drugim oblicima turizma, u kojima vide veliki potencijal za jačanje cjelogodišnjeg turističkog prometa u cijeloj zemlji u idućim godinama.

“Niže cijene ove i posljednje dvije godine smo ponudili zbog želje da nam turisti dođu u većem broju i da prebrodimo krizu, koja je izazvala i određenu paniku zbog velikog pada prihoda. To ne bi bilo moguće bez velike pomoći države i specijalnih ugovora touroperatora, hotelijera i nacionalnog prevoznika Turkish Airlinesa. Uz evropska, sada nam je jači fokus i na kinesko tržište i lobiramo za direktne letove od tamo za Tursku”, objasnio je Kopar.

investitor.me

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.