21.4.2024 12:39
Breaking News

Turska planira gradnju sedam novih aerodroma

Prema podacima turskog Ministarstva komunikacija, pomorstva i transporta od 2003. godine do danas poduzeti su značajni koraci u razvijanju sektora avijacije

U okviru projekta izgradnje aerodroma na svakih stotinu kilometara, Turska u narednom periodu planira izgraditi sedam novih aerodroma, i to na relacijama Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gumushane (u mjestu Salyazi), Nigde-Aksaray, Karaman, Izmir (Alcati) i Zapadna Antalija.

Prema podacima turskog Ministarstva komunikacija, pomorstva i transporta od 2003. godine do danas poduzeti su značajni koraci u razvijanju sektora avijacije.

Projektima realiziranim u saradnji privatnog i javnog sektora otvoren je put kompanijama iz oblasti civilne avijacije u privatnom sektoru. Troškovi putovanja postali su niži, a samim tim i putovanje avionom postalo je pristupačnije korisnicima.

Tako je planirano da mreži aerodroma u ovoj zemlji, koja broji 55 aktivnih aerodroma, bude dodano još sedam.

Cilj je da putnici koji 2023. godine budu koristili avion kao prijevozno sredstvo, do aerodroma mogu doći prelazeći razdaljinu od najviše stotinu kilometara.

Broj širokotrupnih aviona u Turskoj povećan je sa 162 u 2003. godini, na današnjih 540. Također, broj putnika u 2016. godini iznosio je 181,5 miliona, što je šest puta više u odnosu na 2003.

Osim toga, povećan je i broj zemalja sa kojima Turska sarađuje na polju avijacije i on sada iznosi 167.

U 2003. godini dvije aviokompanije su putnike iz Turske prevozile na 60 destinacija. Prema podacima iz oktobra 2016. godine, u Turskoj usluge pruža šest aviokompanija koje prevoze putnike na 283 destinacije u 116 zemalja.

Razvoju avijacije zasigurno će doprinijeti i novi, treći aerodrom u Istanbulu, sa godišnjim kapacitetom od 90 miliona putnika, a njegova prva etapa bi trebala biti u funkciji u prvom kvartalu 2018. godine.

TRT Bosanski

Foto J.S.

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.