19.4.2024 23:46
Breaking News

TIKA opremila kabinete informatike u tivatskoj srednjoj školi

Rekonstruisani i najmodernijim novim računarima opremljeni kabineti, donacija su Republike Turske i agencije TIKA Tivtu.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip i koordinator turske državne agencije za međunarodnu saradnju TIKA Mustafa Jaziđi, zajedno sa predsjednikom SO Tivat i direktoricom Mješovite srednje škole “Mladost” Jovankom Vujačić, presjekli su vrpcu i otvorili dva nova savremeno opremljena kabineta za računarske tehnologije u toj tivatskoj školi.

Rekonstruisani i najmodernijim novim računarima opremljeni kabineti, donacija su Republike Turske i agencije TIKA Tivtu.

“Rekonstrukcija i opremanje ova dva kabineta donacija su TIKE i Vlade Turske povodom obilježavanja 10-te godišnjice crnogorske nezavisnosti. Naše dvije zemlje imaju izvanredne odnose u svim domenima, a TIKA je prisutna u svim crnogorskim gradovima u kojima sprovodi razne programe podrške. Nadam se da će i ova dva kabineta i računarska oprema biti još jedan doprinos daljem razvoju dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Turske”, kazao je Galip.

TIKA je u Crnoj Gori prisustna od 2007 i svake godine povećava broj i obim svojih projekata podrške u raznim oblastima, ali sa posebnim naglaskom na podršku razvoju sistema obrazovanja, poručio je koordinator te agencije Mustafa Jaziđi.

Prema njegovim riječima za dva sređena i novim namještajem popunjena informatička kabineta MSŠ “Mladost”, nabavljena su ukupno 42 kompjutera najjače konfiguracije i dvije tzv. pametne table pa učenici imaju mogućnost da nastavu iz predmeta informatika i računarske tehnologije prate na najmoderniji način.

Dodao je da su lani slični projekti realizovani i u školama u Kolašinu, Podgorici i Baru, i obećao da će TIKA nastaviti da na sličan način podržava modernizaciju crnogorskih škola.

“Učenicima preporučujem da na novim računarima za početak, izgooglaju riječ Turska i da u onome što će naći na internetu vide koliko smo mi dvije zapravo vrlo slične države, koliko riječi crnogorskog jezika su iste i u turskom jeziku i koliko puno toga mi zapravo imamo zajedničkog”, istakao je Jaziđi.

Predstavnicima turske države na donaciji su se zahvalili Vujačić i predsjednik lokalnog parlamenta Tivta Ivan Novosel.

Vujačić je Galipu i Jaziđiju na prigodnoj svečanosti u amfiteatru škole, uručila i zahvalnice i prigodne poklone među kojima je i slika tivatskog umjetnika Ivana Kneževića.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.