14.6.2024 0:56
Breaking News

ALPAJ: “Balkanske zemlje treba da uđu u NATO”

Turska je saveznik Crne Gore i ta zemlja podržava to što je Crna Gora dobila poziv za NATO, poručio je Suaj Alpaj (Suay Alpay), zamjenik ministra odbrane Turske. On je kazao da smatra da i ostale zemlje Balkana treba da budu u EU i NATO.

Alpaj, koji je tokom vikenda učestvovao na 2BS Forumu u Budvi, pohvalio je sprovedene reforme Crne Gore u sektoru odbrane.

“Prije svega, želio bih da kažem da Crna Gora jeste prijatelj i sestrinska zemlja za nas i da smo saveznici. Veliko nam je zadovoljstvo da vidimo da sprovodi reforme na polju odbrane. Odbrambena industrija ne podrazumijeva samo oružje, već i da imate sposobnost da spriječite opasnosti. Ovome pridajemo veliki značaj, smatramo da Crna Gora ima velike potencijale. Turska podržava oblast odbrane u Crnoj Gori i smatramo da ćemo u 2016. godini potpisati sporazum o odbrambenoj industriji“, rekao je Alpaj za Anadoliju.

Kada je u pitanju poziv koji je Crna Gora dobila za punopravno članstvo u NATO, Alpaj ističe da Turska pruža podršku na tom putu.

“Smatramo da je to pozitivan napredak iz razloga što Crna Gora ima veoma bitnu poziciju na Balkanu. I ne samo Crna Gora, već i BiH, Makedonija i ostale balkanske zemlje, jer smatramo da treba da budu u NATO i EU. Takođe, podržavamo i njihove procese pristupanja“, kazao je Alpaj.

rtcg.me

Portalanalitika.me

 

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.