14.6.2024 2:51
Breaking News

Turska svijetu predstavila plan “sigurnog turizma”

Od 1. jula smo pripremili poseban paket osiguranja, koji obuhvata i COVID-19, za sve strane državljanje

Nakon diplomatskog protokola kojeg je ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy proveo sa državama iz kojih najviše dolazi turista u Tursku, u Antaliji je ugostio ambasadore tih zemalja, kao i međunarodne predstavnike medija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Okupljanje u vezi s praksom “sigurnog turizma” organizovano je između 19. i 20. juna ove godine.

“Ponovno otkriće”, kako je nazvano ovo okupljanje, imalo je za cilj otkrivanje mjera i svih detalja koje očekuju turiste od aviona do aerodroma, i od vozila za transfer putnika do hotela. U okviru ovog okupljanja, Generalna direkcija za državnu operu i balet organizovala je koncert u antičkom teatru Aspendos.

S ciljem predstavljanja usluga koje će, za vrijeme trajanja pandemije, pružiti Turska, kao prva zemlja u Evropi koja je napravila sistem certificiranja sigurnog turizma, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske u Ankari je ugostilo ambasadore zemalja iz kojih najviše dolazi turista u Tursku.

Na programu pod nazivom “Ponovno otkriće”, koji je predvodio ministar Ersoy, svi gosti imali su priliku na mjestu se uvjeriti o uslugama koje pruža sigurni turizam.

Prvog dana programa Ersoy je ugostio goste u Antaliji, jednom od najposjećenijih turskih gradova, te je naglasio kako mu je veliko zadovoljstvo ugostiti goste na način kako to dolikuje turskom gostoprimstvu. U vezi sa samom idejom, Ersoy je kazao kako je certificiranje programa sigurnog turizma po mnogim svojim karakteristikama među prvim u svijetu. Kao pokazatelj ozbiljnosti situacije i poduzimanju potrebnih mjera, ministar Ersoy je rekao kako “povodom ovog programa, a nakon ponovnog pokretanja zračnog saobraćaja, želim naglasiti da očekujemo goste iz vaših zemalja. Uvidjevši da na naše goste pozitivno utječe opseg mjera koje poduzimamo, to potvrđuje i tačnost programa certificiranja sigurnog turizma koji smo pripremili”.

Ersoy je naglasio da je broj zaraženih u turističkim mjestima poput Aydina, Antalye i Mugle poprilično mali. U vezi s ovim gradovima, dodao je i da su “zahvaljujući hiljadama radnika u medicinskom sektoru, pored toga što su turistička mjesta, ovi gradovi i medicinski centri”.

“U vrijeme pandemije mislili smo na sve detalje za goste koji odmor odluče provesti u Turskoj. Od 1. jula smo pripremili poseban paket osiguranja, koji obuhvata i COVID-19, za sve strane državljane. Karte kupljene kod ugovornih aviokompanija moći će se kupiti preko različitih prodajnih mjesta, tur-operatera i putem interneta. Paketima od 15, 19 i 23 eura moći će se pokriti troškovi liječenja od 3.000, 5.000, pa do 7.000 eura. Nama je najbitnije da se naši gosti osjećaju spokojno u našoj državi. Dok god su u našoj zemlji, mi ćemo misliti na sve detalje oko njihovog boravka”, rekao je Ersoy.

Okupljanje nazvano “Ponovno otkriće” okončano je u antičkom teatru Aspendos koncertom organizovanim od strane Generalne direkcije za državnu operu i balet.

– Certificiranje sigurnog turizma svim gostima će osigurati bezbjedno ljetovanje –

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, a uz koordinaciju sa realnim sektorom, “certificiranje sigurnog turizma” ima za cilj obuhvatiti sigurnosne mjere od prevoza do boravka, od radnika pa do gostiju.

Sve dodatne informacije o ovom certificiranju moguće je pronaći na web adresi Agencije za promociju i razvoj turskog turizma: www.tga.gov.tr

Agencija ima za cilj promociju, razvoj, otkrivanje materijalnih i nematerijalnih prirodnih, kulturoloških i historijskih bogatstava, kao i poboljšanje kvaliteta u sektoru pružanja usluga. U okviru strategije i politike, određene od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, agencija vrši aktivnosti promocije, razvoja te otkrivanja novih turističkih atrakcija.

https://www.aa.com.tr/

https://www.olympic.rs/

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.