16.7.2024 5:02
Breaking News

Naser Alim: Pandemija nije umanjila turske investicije u Crnoj Gori

Predsjednik Poslovnog vijeća Turske i Crne Gore pri Odboru za međunarodne ekonomske odnose (DEIK) Naser Alim napomenuo je da je Crna Gora posljednja zemlja u Evropi na koju se proširio koronavirus

Predsjednik Poslovnog vijeća Turske i Crne Gore pri Odboru za međunarodne ekonomske odnose (DEIK) Naser Alim je kazao da pandemija koronavirusa nije uzrokovala pad investicija u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Alim je u razgovoru za AA potvrdio da investicije zbog novonastale situacije kasne, ali da to ne znači da su umanjene.

Govoreći o trgovinskim odnosima između Crne Gore i Republike Turske Alim je kazao da su ti odnosi u proteklih nekoliko godina dosta unaprijeđeni.

“Međutim, još uvijek nismo dostigli nivo na kojem bi se trebali odvijati naši odnosi. Politička situacija, geografska blizina i srodstvo između ove dvije zemlje zaslužuje duplo bolji odnos“, ocijenio je Alim.

On je istakao da je izvoz za Crnu Goru u 2019. godini porastao za 66 posto, te da je dostigao nivo od 131,5 miliona dolara, dok je u vanjsko-trgovinskoj razmjeni zabilježen rast od 54,6 posto, čime je postignut nivo od 144,4 miliona dolara.

Alim je napomenuo da je u okviru Mješovite komisije za ekonomsku saradnju bio postavljen cilj obima trgovinske razmjene od 130 miliona dolara.

“To je pokazatelj da vrlo lako možemo postignuti cilj za 2020.godinu koji iznosi 165 miliona dolara, ova činjenica ujedno budi nadu u nama da se može ostvariti i cilj za 2022.godinu koji iznosi 250 miliona dolara“, rekao je Alim.

Istakao je da u Crnoj Gori nije razvijena prerađivačka industrija te je dodao da svaka investicija na tom polju može omogućiti veliki broj radnih mjesta.

Alim je kazao da između Crne Gore i Turske postoje razni sektori koji imaju potencijal za razvoj, ali da posebnu pažnju plijeni turizam, poljoprivreda i izgradnja hotela i stambenih objekata.

Govoreći da su turske investicije u Crnoj Gori uglavnom individualnog i poduzetničkog karaktera, Alim je kazao da kao DEIK pokušavaju predstaviti Crnu Goru u pravom svjetlu.

“Turske investicije u Crnoj Gori u 2019. godini iznosile su 34,4 miliona eura, što nas svrstava na osmo mjesto po stranim direktnim investicijama. Treba napomenuti da je 2018. godina po pitanju investiranja u Crnoj Gori bila važna godina za našu zemlju. Zauzeli smo peto mjesto po stranim direktnim investicijama u Crnoj Gori“, kazao je Alim.

Poručio je da u Crnoj Gori djeluje 3.100 turskih firmi koje su usmjerene od strane Poslovnog vijeće Turske i Crne Gore pri DEIK-u koje djeluje od 2006. godine, odnosno od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Alim je rekao da su trgovinski odnosi između Turske i Crne Gore nastavljeni i tokom pandemije.

“Iako je tokom aprila i maja zabilježen pad, kasnijim sastancima, koji nažalost nisu bili uživo, dali smo sve od sebe kako trgovačke djelatnosti ne bi stale“, istakao je Alim, te dodao:

“Proizvodnja u vrijeme pandemije je usporena, ali nije stala u potpunosti. Mi smo se potrudili da lanac opskrbe ni u Turskoj, a ni u svijetu ne bude prekinut. Možemo reći da smo jedna od rijetkih zemalja u ovom dijelu svijeta koja ja to uspjela.“

On je napomenuo da je Crna Gora posljednja zemlja u Evropi na koju se proširio koronavirus te je ocijenio da bi sektor turizma ubrzo mogao da se oporavi.

“Pandemija je usporila investicije, međutim, nije ih umanjila. Turske investicije u Crnoj Gori će rasti. Turska firma TAV se uveliko priprema za tender aerodroma. Ostali veliki projekti nisu otkazani, štaviše bilo je govora o novim projektima. Nalazimo se u fazi informativnih sastanaka“, poručio je Alim.

On je na kraju istakao da je Turska tokom pandemije poslala pomoć u preko 100 zemalja, a da je DEIK uputio pomoć u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i na Kosovo.

“Ovo je vrijeme kada trebamo da dijelimo, a ne da zarađujemo“, zaključio je Alim.

AA

https://www.aa.com.tr/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.