20.4.2024 0:55
Breaking News

Turska u 2014. otvorila milion novih radnih mjesta

U 2014. godini Turska je otvorila preko milion novih radnih mjesta, poručio je predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Istanbulske berze Ibrahim Turhan.

 Turhan, koji je ovih dana boravio u Sarajevu, kazao kako je globalna ekonomska kriza, koja je počela u periodu između 2007. i 2008. godine, za Tursku važila kao šansa i prilika.

 On je rekao kako je turska ekonomija uspješno položila taj ispit, te se u periodu kada su najveće svjetske ekonomije imale ozbiljne probleme, vrlo brzo oporavila i vratila na kolosijek prema kojem je ranije planirala svoj ekonomski rast.

 “U 2014. godini Turska je otvorila preko milion novih radnih mjesta”, kazao je Turhan, podsjetivši da se radi o vrlo bitnom uspjehu s obzirom da u zemljama u kojima je ostvaren ekonomski porast nema novih radnih mjesta.

 Prema riječima Turhana, Republika Turska ipak, nije uspjela tokom 2014. godine ostvariti željeni ekonomski porast.

 “Tokom jednog sastanka sam govorio o tome kako Turska nije uspjela ostvariti željeni ekonomski porast u protekloj godini. Jedan evropski zvaničnik na to je konstatovao da bi bio spreman dati sve na polovicu ekonomskog porasta koji se ‘Turskoj ne sviđa’. Dakle, ipak možemo reći da turska ekonomija povrh svega pruža jedan pozitivan ekonomski performans”, kazao je Turhan te dodao kako se nada da će 2015. godina biti puno uspješnija od ove na izmaku.

 -Saradnja sa SASA-eom je kao Armstrongov prvi korak na mjesec –

 Turhan je također, podsjetio da je u Sarajevo došao nakon uvrštavanja bh. domaćeg proizvoda vrijednosnih papira na Istanbulskoj berzi, koji su od prošle sedmice prisutni na turskom tržištu kapitala.

 “Na prvi pogled to je jedan mali korak, ali ja to poredim sa prvim korakom Nila Armstronga na mjesec. Mali korak za njega, ali u biti to je bio veoma važan korak. Ovaj korak pokazuje koliko je zapravo Istanbulska berza centar u regiji. U skorije vrijeme očekujemo i partnerstva sa drugim berzama”, kazao je Turhan.

 Prema njegovim riječima, cilj je povećati postotak dionica na Sarajevskoj berzi, a isto tako povećati investiranje u regionalnim berzama kao što je to učinjeno na Crnogorskoj berzi.

 Turhan je dodao da ovakva saradnja treba da bude pokretačka snaga i za veze između regionalnih berza sa Istanbulskom berzom te da će aktivnosti u budućnosit ići u tom smjeru.

 (Anadolu Agency)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.