14.6.2024 0:50
Breaking News

Kako izvući zlato ispod turskih madraca?

Turci još uvijek favoriziraju bezvremensku strategiju investiranja: Kupi zlato, stavi ga negdje na sigurno, obično pod jastuk ili madrac.
“Ne razumijem moderne vrste investiranja, poput dionica ili deviznih mjenica. U mojoj porodici, zlato je tradicionalna vrsta investicije; moja me je majka uvijek podsticala da kupujem zlato, ako želim uštediti,” kaže 36-godišnja Selda Kirkpinar iz Ankara, čije se zlato čuva u sigurnosti vlastitog doma.
Firdevs Karagoz je 28-godišnja domaćica iz provincije Erzurum, na istoku Turske. Kaže da je od 2005. godine, pa na ovamo, kupila više od 200 zlatnika, kako bi sačuvala novac.
Činjenica je, ustvari, da su Turci na trećem mjestu u svijetu po kupovini plemenitih metala, odmah iza Kineza i Indijaca. Samo u 2013. godini, uvoz zlata u Tursku se povećao za vrtoglavih 150 procenata i dostigao rekordnu vrijednost – 302,3 tone uvezenog zlata, vrijednog 16 milijardi dolara, podaci su Centralne banke.
Kupovina materijala poput zlata, nasuprot kupovini dionica zlata u elektronskoj formi, za mnoge je Turke tradicionalna vrsta investicije, u kojoj vide veću sigurnost od promijenjive vrijednosti turske lire. Vjeruje se da se pod turskim madracima čuva više od pet hiljada dona zlata, vrijednih 200 milijardi dolara, u vidu lične ušteđevine, a time se drži i izvan bankovnih sistema. Nakit je tradicionalni i najčešći poklon za novorođene bebe, a daje se i kao poklon na ceremonijama vjenčanja i svadbi.
Rezerve zlata Centralne banke Turske, prema stanju od 19. decembra ove godine, nosile su vrijednost od 20,13 milijardi dolara.
Međutim, turskoj ekonomiji je potreban ovaj novac za investicije, obzirom da se ekonomski rast lagano smanjuje, a visoke kamatne stope čine kreditiranje skupljim.
Mogu li Vlada i banke uvjeriti građane koji su navikli kupovati zlato da svoje rezerve izvuku ispod madraca, pa ih onda ili prodaju ili založe u banku?
— Banke nude “Zlatne dane” —
Vlada je osmislila plan kojim želi ubijediti one koji gomilaju zlato da upravo to i učine.
Banke u zemlji organizuju “Zlatne dane” na kojima eksperti vrše procjenu novčane vrijednosti zlata koju građani donose sa sobom.
Ova praksa je već pomogla da se poveća nivo ušteđevine u domaćinstimva, koja je u Turskoj među najnižim u zemljama u razvoju, sa tek 12,7 posto. Poređenja radi, u Kini je to na skoro 50 procenata, podaci su Svjetske banke.
Fatih Ozdogan (48) je uposlen u državnoj službi, a primio je vjenčane darove u zlatu vrijedne oko 20 hiljada turskih lira. “Bojim se ostaviti ih kod kuće,” kaže Fatih, jer je ranije imao loše iskustvo sa krađom zlata. “Zato ih sada odlažem u bankama.”
“Imali smo nešto zlata od vjenčanih darova. Želimo ga iskoristiti u slučaju kakve hitne potrebe. Koristili smo dio toga pri obnovi porodične kuće. Međutim, još uvijek kupujemo zlato, zbog budućnosti naše djece.”
Ozdogan kaže da zlato nosi manji investicijski rizik, u odnosu na američki dolara ili dionice sa berze. “Osim toga, lakše je čuvati zlato u manjim komadima. U slučaju kada čuvate zlato, onda je i trošenje nešto teže. To mi uveliko olakšava.”
Turska vlada bi pak željela da ovo zlato napusti domove i uđe u banke.
“Kada bi se samo 10 posto od ove vrste lične ušteđevine stavilo na raspolaganje turskoj ekonomiji, bilo bi podjednako vrijedno finansijskim resursima od oko 20 milijardi dolara,” tvrdi Ozcan Halac, direktor Istanbulske livnice zlata.
Proces je započeo. Depoziti zlata su sa 34 tone (2,4 milijarde lira) u 2010. godini porasli na 205 tona (17 milijardi lira) u 2013. godini. Do kraja 2013. godine, broj bankovnih depozitnih računa za zlato se povećao na 2,2 miliona, prenosi Halač.
“Zlato skriveno pod madracima turskih građana je velika moć i tajno oružje za našu ekonomiju,” kaže Ozcan Halač.
(AA)

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.