03.3.2024 21:18

Turska u drugom kvartalu ove godine zabilježila rast ekonomije iznad očekivanja stručnjaka

Zavod za statistiku Republike Turske (TUIK) je saopćio da je turska ekonomija u drugom kvartalu ove godine zabilježila rast od 3,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 Prema podacima TUIK-a, bruto nacionalni proizvod (BDP) Turske je u drugom kvartalu ove godine prema standardnim cijenama zabilježio rast od 3,8 posto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao vrijednost od 10,8 biliona dolara, dok je rast prema trenutnim cijenama dosegao rast od 12,6 posto i vrijednost od 158,1 bilion dolara.

 U rastu BDP-a najviše je doprinio poljoprivredni sektor koji je zabilježio rast od 6,7 posto. Industrijski sektor i sektor uslužne djelatnosti su zabilježili podjednake progrese od po 4,1 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

 Uoči objavljivanja pomenutih statističkih pokazatelja, Finansijski terminal AA je proveo anketu sa uglednim ekonomistima koji su predviđali ekonomski rast od 3,4 posto, a na radost Turske ostvareni rast je bio za 0,4 posto iznad tih očekivanja stručnjaka.

 Podsjetimo da je turska ekonomija drugi kvartal i prošle godine završila rastom BDP-a od 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, a godišnji rast BDP-a za 2014. godinu je ostvario rast od 2,9 posto u odnosu na 2013. godinu.

 Turski ministar finansija Mehmet Simsek je kazao da je srednjoročni plan predviđao rast BDP-a od četiri posto, ali da je ostvareni nešto manji, najvjerovatnije zbog političkih previranja u zemlji i nekih negativnih stranih trandova.

 “Međutim, rast prodaje u sektorima nekretnina i bijele tehnike bi i u trećem kvartalu godine trebao nastaviti trend rasta bruto nacionalnog dohotka. Strukturalne reforme koje provodimo u posljednjih 13 godina su osigurale stabilne temelje naše ekonomije. Dokaz tome su snažne finansijske uravnoteženosti, stabilno bankarstvo, dinamičan privatni sektor i rast broja zaposlenih u zemlji“, kazao je Simsek.

TRT Bosanski

(AA)

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.