18.4.2024 0:39
Breaking News

Turska zastupa Crnu Goru u 25 država

Crna Gora je postigla sporazum sa Turskom o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima, piše Dan.

Kako se navodi u tom sporazumu, Crna Gora i Turska, u želji da se dodatno razvijaju konzularni odnosi zasnovani na prijateljskim odnosima između dvije zemlje, saglasile su se da obezbijede konzularnu zaštitu.

Dalje se navodi da je sporazum postignut uzimajući u obzir relevantne odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Bečke konvencije o konzularnim odnosima, a želeći da obezbijede konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima koji putuju u treće zemlje, ili borave u njima, u kojima ne postoji diplomatsko-konzularno predstavništvo Crne Gore.

Turska se sporazumom obavezuje da obezbijedi konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima u tim državama u s lučaju hitne konzularne intervencije ili potrebe.

U pitanju su diplomatsko-konzularna predstavništva Turske uspostavljena na teritoriji Kraljevine Bahrein, Republike Benin, Republike Bocvane, Burkine Faso, Republike Kamerun, Kraljevine Kambodža, Republike Čad, Demokratske Republike Kongo, Obale Slonovače, Republike Džibuti, Komonvelta Dominika, Gabonske Republike, Republike Gambije, Republike Gvineje, Kirgiske Republike, Republike Madagaskar, Republike Mali, Sultanata Oman, Države Palestina, Republike Ruanda, Republike Južni Sudan, Republike Sudan, Republike Tadžikistan, Republike Uzbekistan i Republike Zimbabve.

Član diplomatsko-konzularnog predstavništva Turske može posjetiti pritvorene, uhapšene ili zatvorene crnogorske državljane na njihov zahtjev.

U slučaju značajne udaljenosti od sjedišta diplomatsko-konzularnog predstavništva Turske, takva posjeta može biti odbijena.

“U tom slučaju, diplomatsko -konzularno predstavništvo Turske će pokušati da pribavi informacije o stanju lica i sa time će upoznati Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore”, predviđeno je sporazumom.

Dokumenta će se izdavati po nalogu crnogorskih nadležnih organa

Ako se državljanin Crne Gore obrati diplomatsko-konzularnom predstavništvu Turske zahtjevom za pružanje finansijske pomoći, to predstavništvo će obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore o tom zahtjevu, precizirano je u sporazumu.

Takođe, putni dokumenat će biti izdat samo nakon prijema pisanog odobrenja od strane nadležnih organa u Crnoj Gori.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Mišićno-koštani sistem: Ortopedi vrhunske klase Ortopedija je oblast medicine specijalizovana za dijagnostikovanje, liječenje i prevenciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.