29.5.2024 0:33
Breaking News

Turski privrednici zainteresovani za investiranje

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, sa saradnicima, razgovarao je sa predsjednikom DEIK Crnogorsko – turskog poslovnog savjeta Naserom Alimijem i predstavnicima turskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji. Predočena su iskustva turskih privrednika u Crnoj Gori i mogućnosti za dalju saradnju.

Inače, DEIK – Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske je 2008. formirao Crnogorsko – turski poslovni savjet u čiji rad su uključena preduzeća koja posluju u našoj zemlji ili imaju namjeru da ovdje investiraju.

Alimi je saopštio da turska preduzeća pokazuju veliki interes za investiranje u Crnu Goru, te da ovde posluje oko 850 kompanija iz ove zemlje. Rast interesovanja zabilježen je naročito nakon ulasaka Crne Gore u NATO savez i to u sektorima: turizma, poljoprivrede, energetike, infrastrukture i bankarstva. Posebno su zainteresovani za korišćenje Luke Bar radi pokretanja proizvodnih kapaciteta u slobodnoj zoni, kao i pretovara roba iz Turske i distribucije ka zemljama regiona.

Potpredsjednik Ivan Saveljić je upoznao goste sa organizacijom i aktivnostima Komore, potencirajući otvorenost ove asocijacije da pruži sve informacije o poslovnoj i investicionoj klimi u Crnoj Gori, kao i pomoć u uspostavljanju biznis veza između privrednika dvije zemlje. Istakao je kvalitetnu operativnu saradnju sa Ambasadom Turske i tradicionalno dobre odnose sa Unijom komora te zemlje na multilateralnom i bilateralnom planu. Saveljić je predstavio crnogorske ekonomske i prirodne potencijale sa posebnim osvrtom na sektore poljoprivrede, drvoprerade, energetike i trgovine i govorio o podsticajima za investitore i mogućnostima za ulaganje i to na nacionalnom i lokalnom nivou. Takođe, saopštio je da je poreski sistem Crne Gore kreiran sa ciljem privlačenja direktnih stranih investicija, te da je proces registracije preduzeća jednostavan i kratak.

Kako su predstavnici turskih preduzeća poseban potencijal za saradnju vidjeli u sektoru drvoprerade, Goran Popović, sekretar Odbora udruženja šumarstva i drvne industrije, prezentovao je aktuelnu situaciju o tom sektoru i saopštio da postoji značajan potencijal za direktne strane investicije sa ciljem smanjenja uvoza namještaja u Crnu Goru i povećanja stepena obrade proizvoda u izvozu.

Dogovoreno je da će se u saradnji sa DEIK-om u ovoj godini raditi na realizaciji poslovnih foruma kako opštih tako i sektorskih.

 

Privredna Komora Crne Gore

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.