16.4.2024 13:43
Breaking News
Kasarna Rami u Istanbulu, koja ima 250-godišnju historiju, pretvorena je u biblioteku nakon godinu i pol dana obnove. Predstavljena je kao najveća biblioteka u Turkiye i jedna od najvećih u Evropi, a u policama posjeduje više od dva miliona knjiga za različite dobne kategorije. ( Arife Karakum - Anadolu Agency )

U Istanbulu otvorena najveća biblioteka na svijetu

Erdogan na otvaranju biblioteke u Istanbulu: Uređena je po uzoru na bogate kulturne centre

Biblioteka Rami ima pejzažnu površinu od 51.000 kvadratnih metara, po čemu je najveća na svijetu, a smještena je u kompleksu nekadašnje istoimene vojne kasarne u Istanbulu

Mustafa Hatipoğlu   |13.01.2023

Erdogan na otvaranju biblioteke u Istanbulu: Uređena je po uzoru na bogate kulturne centreFoto: Murat Kula /AA

U Istanbulu je danas otvorena biblioteka Rami, preuređeni i obnovljeni impozantni kompleks historijske vojne kasarne, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da to zdanje nije kreirano samo kao biblioteka, već po uzoru na kulturne centre u kojima se mogu održavati različite manifestacije i skupovi, javlja Anadolija.

Kasarna Rami u Istanbulu, koja ima 250-godišnju historiju, pretvorena je u biblioteku nakon godinu i pol dana obnove. Predstavljena je kao najveća biblioteka u Turkiye i jedna od najvećih u Evropi, a u policama posjeduje više od dva milijuna knjiga za različite dobne kategorije.

13.01.2023

Otvorena biblioteka Rami: Uređena je po uzoru na bogate kulturne centre

Predsjednik Turkiye i prva dama Emine Erdogan posjetili su biblioteku prije svečanog otvaranja. Erdogan je na ceremoniji kazao da će biblioteka za mlade i sve posjetioce biti otvorena 24 sata tokom svih sedam dana u sedmici.

“Približavamo se korak po korak našem cilju da 100. godišnjicu osnivanja naše Republike dočekamo sa 100 novih biblioteka“, kazao je Erdogan.

Predsjednik je također kazao da će Turkiye nastaviti uvozit knjige iz cijeloga svijeta i međunarodni karakter biblioteke Rami učiniti mnogo izraženijim.

Najavio je nastavak borbe za razvoj i prosperitet Turkiye na svim poljima.

“Danonoćno radimo za Turkiye koja ne prati nego predvodi, i Turkiye koja proizvodi, a ne samo konzumira ono što joj se nudi u kulturi i na drugim poljima“, poručio je Erdogan.

Biblioteka Rami ima pejzažnu površinu od 51.000 kvadratnih metara, po čemu je najveća na svijetu. Ima i kapacitet od 4.200 sjedećih mjesta, po čemu je među tri najveće u svijetu. Posjeduje i odjele za sve uzrasne grupe, počevši od igraonice i radionica za najmlađe u dobi do tri godine.

U tom impozantnom kompleksu će se održavati različite nacionalne i međunarodne izložbe, konferencije i manifestacije.

Kompleks novootvorene biblioteke izgrađen je u stilu narodnog vrta. Posjetioci će imati i pristup internetu, kafeterijama i galerijama, a svakako će i šetnja njenim dvorištem biti posebno zadovoljstvo.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Mišićno-koštani sistem: Ortopedi vrhunske klase Ortopedija je oblast medicine specijalizovana za dijagnostikovanje, liječenje i prevenciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.