16.7.2024 6:04
Breaking News

U Istanbulu počeo Svjetski halal samit: Tržište premašilo četiri biliona dolara

Ovogodišnjem samitu, koji je okupio vrlo važne kompanije, organizacije, agencije i investitore u sektoru halal proizvoda, zbog pandemije koronavirusa prisustvuje ograničen broj učesnika

Istanbul

U Istanbulu je danas po šesti put počeo Svjetski halal samit koji se održava u saradnji Instituta za standarde i metrologiju za islamske zemlje (SMIIC), Islamskog centra za razvoj trgovine (ICDT) i kompanije Discover Events, javlja Anadolu Agency (AA).

Svjetski halal samit pod nazivom “Halal za svakoga: halal od proizvodnje do potrošnje” organizuje se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Turske.

Ovogodišnjem samitu, koji je okupio vrlo važne kompanije, organizacije, agencije i investitore u sektoru halal proizvoda, zbog pandemije koronavirusa prisustvuje ograničen broj učesnika.

Generalni sekretar SMIIC-a Ihsan Ovut u obraćanju na otvaranju samita, govoreći o značaju halal standarda, kazao je da ovaj institut provodi brojne aktivnosti po pitanju standardizacije na tržištu halal proizvoda.

“Vršimo čak i aktivnosti po pitanju halal apoteka, halal životinjskih proizvoda, halal testnih materijala i halal želatina. Sektor halal proizvoda ne može se nikako zamisliti bez standardizacije. Stoga pokušavamo povezati halal i standardizaciju na institucionalan način”, pojasnio je Ovut.

Istakao je kako je halal sektor dostigao globalnu dimenziju u posljednjih deset godina te da su objavili 11 halal standarda koji se odnose na taj sektor, dodajući da je svaki halal standard rezultat tehničke stručnosti i da te standarde potpisuju i odobravaju zemlje članice.

“Na taj način pokušavamo odgovoriti globalnim zahtjevima, kombinirajući visok kvalitet s tehničkim i islamskim pojašnjenjima. Stoga nam je potrebna saradnja”, rekao je Ovut.

Direktor Agencije za akreditaciju halal proizvoda Turske Zafer Soylu izjavio je da halal tržište bilježi promet od preko četiri biliona dolara na globalnom nivou, dodajući da važnost halal proizvoda u svijetu svaki dan raste.

Istakao je da halal proizvode koriste ne samo muslimani nego i nemuslimani, prvenstveno zbog zdravlja, higijene i kvaliteta.

Predsjedavajući Unije izvoznika Turske (TIM) Ismail Gulle kazao je da halal proizvodi predstavljaju zajedničku baštinu, kulturu i osjećaj solidarnosti među muslimanima, dodajući da se sve više uviđa značaj halal proizvoda širom svijeta.

“Obim halal tržišta, koje uključuje brojne sektore od hrane do turizma, od lijekova do odjeće, premašio je četiri biliona dolara. Porastom potražnje za halal proizvodima očekuje se da će ta brojka dosegnuti sedam biliona dolara u sljedećih deset godina. Naravno, da bismo došli do ovih brojki, moramo ubrzati proces certifikacije halal proizvoda i povećati saradnju u muslimanskom svijetu”, rekao je Gulle.

Gradonačelnik Burse Alinur Aktas istakao je da je vrlo važno nastaviti promovisati halal tržište i proizvode koji sve više privlače pažnju javnosti u svijetu.

Potpredsjednik Svjetskog vijeća za halal proizvode Emre Ete naglasio je značaj saradnje i solidarnosti među muslimanima kako bi još snažnije promovisali halal proizvode.

Svjetski halal samit će trajati do 23. decembra, a ugostit će 60 govornika iz 15 zemalja koji će se obratiti putem videokonferencije. U sklopu samita održat će se seminari i konferencije na teme kao što su halal hrana, kozmetika, turizam, medicina, islamske finansije i islamski način života. Uporedo sa samitom održava se i “e-Halal Expo 2020”.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.