17.4.2024 23:37
Breaking News

U Podgorici otvorene kancelarije Zelenog polumjeseca

Ova organizacija će i Crnoj Gori raditi na prevenciji svih vrsta zavisnosti te, kako je saopšteno, pružati pomoć svima kojima u domenu borbe protiv zavisnosti pomoć bude potrebna

PODGORICA (AA) – Organizacija Zeleni polumjesec u Crnoj Gori od danas je i zvanično otvorena za rad i djelovanje na teritoriji države, nakon što su u Podgorici na svečanoj ceremoniji otvorene kancelarije ove organizacije, koja se bori protiv bolesti zavisnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Zeleni polumjesec u Crnoj Gori je registrovan kao nevladina organizacija, članica je Federacije zemalja Zelenog polumjeseca Republike Turske.

Ova organizacija će i Crnoj Gori raditi na prevenciji svih vrsta zavisnosti te, kako je saopšteno, pružati pomoć svima kojima u domenu borbe protiv zavisnosti pomoć bude potrebna.
Yesilay (Zeleni polumjesec) Turske je osnovan 1920. godine sa sjedištem u Istanbulu i proglašen je organizacijom od javnog značaja.

Prof.dr. Mucahit Ozturk. izvršni direktor Yesilay iz Turske, koji je danas prisustvovao svečanosti povodom otvaranja kancelarije u Crnoj Gori, kazao je da je najveći problem danas u svijetu – bolest zavisnosti.

„Zeleni polumjesec je najstarija nevladina organizacija u svijetu koja se bori protiv bolesti zavisnosti. Imamo 97 godina. Tokom cijelog ovog perioda trudili smo da razvrstamo koje su to bolesti zavisnosti i da se protiv njih borimo. Najveći problem u današnjem svijetu jeste bolest zavisnosti. U individualnom i socijalnom smislu, to je prijetnja koja prijeti da će da uništi čovječanstvo. Bez obzira kojoj religiji pripadate, kojoj naciji, suočićete se sa tom bolešću. Borimo se protiv pet vrsta bolesti zavisnosti – protiv pušenja, alkoholizma, droge, kocke i zavsisnosti od tehnologije. Mislim da je to problem cijelog svijeta i da sve države svijeta zajednički treba da se bore protiv tih bolesti“, kazao je Ozturk.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, kazao je da će otvaranjem kancelarija Zelenog polumjeseca u Podgorici, biti mnogo koristi za omladinu Crne Gore.

„Ovo je inicijativa doktora Amera Halilovića, i otvaranje kancelarije Zelenog polumjeseca je nešto što će biti jako korisno za omladinu, kako Crne Gore, tako i Turske. Naša mladost je u istom trenutku i naša budućnost. Moramo je čuvati od svih tih vrsta zavisnosti. Smatram da je otvaranjem kancelarije Zelenog polumjeseca, koji u svijetu ima 35 predstavništava, nešto što će biti korisno za omladinu Crne Gore“, kazao je ambasador Galip.

Direktor kancelarije Zelenog polumjeseca Crne Gore Amer Halilović kazao je da je fokus rada organizacije da omladina bude zdrava.

„Nama je prvenstveno cilj učiniti da nam omladina bude zdrava, jer zdrava omladina znači zdravo društvo i zdrava država. S obzirom da Turska kao država ima ovu instituciju koja je kako oni kažu starija od Republike Turske, imaju ogromno iskustvo na svim nivoima, tako da su oni na usluzi da njihova iskustva prenesemo na ovim prostorima. Oni su nam ponudili da njihovi stručnjaci dolaze na edukaciju ili u ustanovama koje se bave ovom problematikom, ili da se organizuju okrugli stolovi“, rekao je Halilović.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su između ostalih i koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun, direktor Instituta „Yunus Emre“ u Podgorici Cihan Ozdemir.

 

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.