20.4.2024 0:39
Breaking News

U Podgorici se okupili svršenici turskih univerziteta

U Podgorici je večeras zvanično otvorena kancelarija udruženja čiji je naziv Montenegro asocijacija alumnija Turske (MASAT), koje okuplja crnogorske državljane koji su visoko obrazovanje sticali na nekom od fakulteta u Turskoj.

PODGORICA (AA) – U Podgorici je večeras zvanično otvorena kancelarija udruženja čiji je naziv Montenegro asocijacija alumnija Turske (MASAT), koje okuplja crnogorske državljane koji su visoko obrazovanje sticali na nekom od fakulteta u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvanično otvaranje kancelarija, koje se nalaze u centru grada, povod su i večerašnjeg druženja i okupljanja bivših alumnija, koji su svoje obrazovanje sticali na nekom od turskih univerziteta.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su direktor Direkcije za tursku dijasporu i odnose sa srodnim narodima Abdullah Eren sa saradnicima, bivši ministar Turske za EU i aktuelni predsjednik komisije Skupštine Turske za vanjske odnose Volkan Bozkir, poslanici turskog i crnogorskog parlamenta, kao i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip. Svečanosti su prisustvovali brojni svršenici turskih univerziteta iz Crne Gore.

Da je Turska širom otvorila vrata za brojne studente iz svih zemalja svijeta, potvrđuje podatak da je oko 150.000 studenata iz različitih zemalja završilo neki od fakulteta u Turskoj.

Direktor Direkcije za tursku dijasporu i odnose sa srodnim narodima Abdullah Eren istakao je da je udruženje MASAT, koje okuplja alumnije iz Turske veoma važno za odnose između dviju država.

Prema riječima Serhata Galipa, ambasadora Turske u Crnoj Gori, članovi udruženja MASAT su najbolji ambasadori Turske u Crnoj Gori.

Andrija Nikolić, poslanik crnogorskog parlamenta i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, istakao je da Turska može biti ponosna što je obrazovala preko 150.000 stranih studenata.

“To je podatak na koji svaka zemlja može biti ponosna. Oko 130 studenata iz Crne Gore je steklo obrazovanje u Turskoj i mogu reći da su naši međudržavni odnosi odlični“, kazao je Nikolić.

Predsjednik komisije Skupštine Turske za vanjske odnose Volkan Bozkir, govoreći o alumijima Turske, istakao je da su oni most kako bi se nastavilo prijateljstvo između dviju država.

“Turska ima dosta investicija u Crnoj Gori, ali je najvažnija ova u obrazovanju“, kazao je Bozkir.

 

https://www.aa.com.tr

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.